Ingredienser:

4 portioner

  • 1/2 dl pinjenötter
  • 5 tomater
  • 1 aubergine
  • 1 squash
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 burk matvete, 400 g
  • olivolja till stekning
  • rivet skal av 1/2 citron
  • flingsalt
  • nymald peppar
  • ca 50 g rucola
  • ca 300 g halloumi

Auberginesallad med halloumi

RECEPT

Nu är tiden här för somriga sallader! Gör en mumsig sallad som för tankarna till Medelhavet och kan ätas som den är eller till grillat.

Ingredienser:

4 portioner

  • 1/2 dl pinjenötter
  • 5 tomater
  • 1 aubergine
  • 1 squash
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 burk matvete, 400 g
  • olivolja till stekning
  • rivet skal av 1/2 citron
  • flingsalt
  • nymald peppar
  • ca 50 g rucola
  • ca 300 g halloumi
Gör så här:
  1. Rosta pinjenötterna i en torr och het panna.
  2. Tärna tomater, aubergine och squash. Skala och hacka vitlöken. Skölj matvetet och låt rinna av.
  3. Fräs aubergine, squash och vitlök i olivolja tills grönsakerna är mjuka. Vänd ner tomater, matvete och citronskal och fräs ytterligare någon minut. Smaka av med salt och peppar.
  4. Vänd ner rucola vid servering och strö över nötter.
  5. Skär osten i skivor och stek hastigt i olivolja på båda sidor. Servera osten nystekt tillsammans med den varma salladen.

Ur kokboken Matiga sallader

Författare: Caroline Hofberg.

Foto: Tia Borgsmidt 

Förlag: Norstedts

"Matig sallad som för tankarna till varma Medelhavskvällar. Jag toppar salladen med grillad halloumi och äter den gärna som ensamrätt, men salladen är också ett utmärkt tillbehör till grillat lammkött eller kyckling. Matvete finns färdigkokt på burk. Men i ärlighetens namn, att koka själv tar faktiskt inte så mycket längre tid än att öppna en burk."