frågor och svar om corona

Coronaviruset- frågor & svar

Information about corona in 24 different languges can you find here.

Många känner frustration och oro kring coronaviruset. Det hela blir extra svårt när det inte finns tillräckligt mycket med kunskap och forskning om viruset eftersom det är helt nytt. 

Nedan har vi samlat vanliga frågor vi får just nu. Alla svar är hämtade från Folkhälsomyndigheten eller läkare.

 
Är jag som diabetiker i riskgrupp?
Enligt Folkhälsomyndigheten är personer med hög ålder i kombination med underliggande sjukdomar, såsom högt blodtryck, hjärt- kärlsjukdom, lungsjukdom, eller diabetes överrepresenterade bland de svåra fallen.

Hur ska jag som är i riskgrupp göra?
Försök hålla dig hemma så mycket som möjligt och om du går ut, tänk på följande:

  • Håll avstånd till andra på minst 2 meter och undvik folksamlingar.
  • Ha gärna på dig handskar för att minska kontaktytorna.
  • Försök att gå ut under tider på dagen då du anser att det är lugnare i affärerna.
  • Undvik att ta dig i ansiktet, speciellt runt näsa och mun, detta gör vi oftare än vi tror.
  • När du har kommit hem, tvätta händerna med tvål och varmt vatten i 30 sekunder.

Kan jag gå ut och handla mat, gå till apoteket och liknande?
Går det att hitta någon som kan hjälpa till att handla är det att föredra. Vad gäller mat erbjuder i princip alla livsmedelsaffärer hemkörning idag, detta är ett bra alternativ till att vistas i fysiska butiker. Även apoteksprodukter, inklusive receptbelagda, går att beställa via internet och få levererat till dörren. Måste du gå ut, tänk på punkterna ovan samt försök att anpassa så att du gör dina ärenden under den tid på dygnet då du anser att det är färre människor i rörelse.

Kan jag gå till postombud och hämta ut läkemedel?
Om du har någon i din närhet som kan hjälpa till är det att föredra. Tillsammans med din och sin egna legitimation samt eventuell kod eller avi brukar de kunna hämta ut paketet. Måste du gå ut, tänk på punkterna ovan samt försök att anpassa så att du gör dina ärenden under den tid på dygnet då du anser att det är färre människor i rörelse.

Kan jag gå till tandläkare, ögonläkare eller diabetessköterska?
Riskgrupper rekommenderas att ställa in tandläkarbesök om det inte är akut. Likaså kan troligtvis rutinkontroll av ögonen vänta ett tag. Men det beror på hur akut det är. Det bästa är att kontakta din vårdmottagning via Vårdguidens e-tjänster. Genom dessa kan du ställa frågor och få råd och stöd.

För hur länge bör man ha insulin, teststickor, kanyler bl.a. i beredskap?
Eftersom ens medicinering är högst individuell, rekommenderar vi dig att kontakta vården och resonera med dem kring detta.

Hur pass isolerad ska man vara för att göra rätt?
Detta är en svår fråga! Och ingen mår bra av att sitta isolerad allt för lång tid. Enkelt sett kan man säga så här, ju mer du kan isolera dig desto bättre men Folkhälsomyndigheten säger att det är okej att gå ut och ta en promenad om du då undviker att träffa andra.

Vi hoppas att du har fått svar på dina frågor! Har du inte det får du mer än gärna höra av dig till oss så kommer vi göra allt vi kan för att hjälpa dig. Medicinska frågor tar du upp med din behandlande läkare. Du når oss lättast på info@ssdf.nu

Nedan publicerar vi ett par frågor från Netdoktors chatt om diabetes och corona. Alla frågor och svar har du här.

Jag har typ 2 , hypertyreos och högtblodtryck. Hur samspelar dessa diagnoser?
Vid dessa tre diagnoser är högt blodtryck det som kan orsaka mer allvarligt sjukdomsförlopp vid covid-19 infektion. Dessa tre diagnoser förekommer ofta samtidigt. Högt blodtryck förekommer hos ca 75% av alla med typ 2-diabetes och hypotyreos är också vanligare, men jag har inte sett någon siffra på detta. Vid obehandlad hypotyreos kan man ha förhöjt  blodtryck framförallt diastoliskt tryck.

Tillhör man riskgrupp när man har typ 1-diabetes och är yngre än 50 år? Är det något särskilt man ska tänka på om man får covid-19?
Om du är yngre än 50 år är risken störst om du har högt blodtryck oberoende typ av diabetes. Personer med typ 1-diabetes som har bra blodsocker och blodtryck har ingen direkt ökad risk. Man har dock i studier sett att ett högt blodsocker innebär en ökad risk för mer komplicerad sjukdom, varför det är viktigt att ha så bra blodsocker som möjligt. Detta gäller alltid vid alla typer av infektioner.

Här finns mer information om coronaviruset och diabetes

Uppdaterad den 4 maj 2020