Äta, träna och gå ned i vikt?

FRÅGA EXPERTEN
Inskickad fråga:

Jag är en 35-årig typ 2:a som försöker tappa några extrakilon efter jul och nyår. Jag har därför tränat mer än jag brukar nu, och det känns bra. Men jag tycker att det har blivit svårare att hålla blodsockret på en jämn nivå… Jag har förstått att jag kanske behöver äta lite extra innan och efter träning, men jag vill heller inte äta för mycket eftersom målet är att gå ned i vikt. Hur ska jag tänka?

Allt gott, Emelie

Expertens svar:

Fysisk aktivitet sänker blodsockret och därför kan du behöva äta något i anslutning till träningen för att kompensera, men det ser lite olika ut beroende på när du senast ätit något samt hur långt och hur intensivt träningspass vi pratar om.

Ett medelintensivt gruppträningspass kan förväntas ge en långsam och jämn sänkning av blodsockret, och har du då ätit en måltid som vanligt ett par timmar innan start kan det räcka.

Är det längre sedan sista huvudmålet är det bra med ett mellanmål innan start och nästa huvudmål som vanligt när du tränat klart. Har du måltidsplaner först ett par timmar efteråt behöver du kanske äta ytterligare ett mellanmål innan dess.

Träningsmaten kan ses som en omfördelning snarare än att du äter något extra. Försök äta 1–2 mellanmål utöver frukost, lunch och middag, och anpassa timingen de dagar du ska träna. Mellanmålen kan vara större eller mindre beroende på när nästa huvudmål blir. Att låta hälften av det du äter utgöras av grönsaker i någon form, inklusive vid mellanmålen, är ett bra sätt att sänka kaloriintaget utan att gå miste om mättnad och näring.

Sammanfattningsvis alltså, var inte rädd för att äta men omfördela ditt energiintag om du behöver mellanmål i samband med träning, genom att äta mindre vid övriga mål. Om du trots detta inte får ordning på blodsockret tycker jag du ska vända dig till din diabetessköterska eller dietist för personligt anpassade råd!

Lycka till, Haddy GIbba

Ur Leva med diabetes nr 2-21