Finns antiinflammatorisk mat?

FRÅGA EXPERTEN
Inskickad fråga:

Finns det antiinflammatorisk mat? Jag tycker man hör det hela tiden, att man ska äta ingefära, kanel, blåbär, fisk och vad det kan vara, för att det ska vara antiinflammatoriskt. Stämmer det?

Är det bara något som man tror eller är det så på riktigt? Jag tänker också på att inflammation är väl ett sätt för kroppen att skydda sig. Eller?

Vänliga hälsningar, Britt

Expertens svar:

Ja, inflammation är immunförsvarets reaktion på någon typ av angrepp eller främmande ämne, men är egentligen inte ett enskilt tillstånd utan olika processer i olika delar av immunförsvaret.

En sådan process är omsättningen av så kallade fria radikaler. Fria radikaler reagerar med det främmande ämnet i en inflammatorisk process och effekten regleras med hjälp av så kallade antioxidanter.

Om det inte finns tillräckligt med antioxidanter tillgängliga kommer inflammationen att fortgå och ge skador på kroppens egna celler – så kallad oxidativ stress.

Antioxidanter är alltså nödvändiga för att hålla vissa inflammatoriska processer under kontroll, och vi får i oss antioxidanterna via maten. Därför är just antioxidanter ofta i fokus när det pratas om antiinflammatorisk mat, och de livsmedel du nämner här innehåller en hel del.

Matens betydelse för immunförsvaret är dock inte begränsad till enskilda ämnen eller livsmedel även om flera vitaminer och mineraler, bland annat vitamin A och zink, används som antioxidanter. Vi behöver få i oss tillräckligt av alla näringsämnen för att fungera optimalt och kroppens motståndskraft kommer alltid vara försämrad vid ett generellt nedsatt näringstillstånd, oavsett tillskott av något specifikt näringsämne eller icke-essentiellt ämne (till exempel antioxidanten gingerol från ingefära).

Ingefära, blåbär och fisk är näringsrika livsmedel som är bra att äta för att behålla god hälsa i nuet samt förebygga sjukdom på lång sikt. De innehåller antioxidanter både i form av icke-essentiella ämnen och näringsämnen. Endast näringsämnen vet vi är viktiga för immunförsvarets funktion och ett lågt intag av någon annan typ av antioxidant har ingen känd negativ effekt.

Däremot finns studier som visat en positiv effekt av vissa antioxidanter, på vissa typer av inflammatoriska processer. Det bör dock inte ses som att sporadiskt intag – eller att X gram av livsmedel Y per dag ger en generell förbättring av hela immunsystemet som sådant.

Bästa hälsningar, Haddy