Har jag gastropares?

FRÅGA EXPERTEN
Inskickad fråga:

Hej.
Jag har diabetes typ 2 sedan flera år tillbaka. Jag är 59 år och är lite överviktig, kanske 10-15 kilo för mycket. Det mesta sitter på magen. Jag tränar på gym tre gånger i veckan och promenerar eller cyklar varje dag.

Min undran är om jag kan ha fått gastropares, som man ju kan ha om man har diabetes, såvitt jag förstår. Jag har nämnt det på min vårdcentral, men de tyckte inte att det behövdes utredas. Jag blir väldigt lätt lös i magen. Jag har numera ofta ont eller känner mig olustig i magen. Jag tror jag har dålig andedräkt och det är vanligt att jag får halsbränna och sura uppstötningar.

Kan jag ha gastropares? Ska jag försöka be om att ta prover vid ett nytt tillfälle?

Expertens svar:

Hej Sven-Åke.
Dina symtom är inte typiska för gastropares. Ibland kan vissa läkemedel mot diabetes ge de symtom du beskriver. Gastropares huvudsymptom är tidig mättnad, illamående och kräkningar. Gastropares kan bero på högt blodsocker.

Gastropares kan bero på högt blodsocker (akut) eller autonom neuropati (kronisk). Huvudsymtom är tidig mättnad (man klarar inte att äta en full måltid), illamående och kräkningar (plus eventuellt buksmärta). Diarré ingår inte. Det går att utreda varför Du har Dina symtom.

Differentialdiagnos till gastropares är 1) patologisk tarmflora med bakterier som producerar inflammatoriska ämnen och som ger liknande symtom, vilket behandlas i första hand med kost (undvik alla snabba kolhydrater) eller 2) glutenintolerans som behandlas med att utesluta all kost som innehåller gluten.

Gastropares behandlas i första hand med normalisering av blodsockret och viss kost samt eventuellt primperan mot illamående.

Hälsningar

Kerstin Brismar

Läs mer om gastropares på vår sida om Nervsystemet och diabetes