Har jag prediabetes?

FRÅGA EXPERTEN
Inskickad fråga:

Fråga: Hejsan. För några år sedan gick jag till vårdcentralen och bad om ett prov för att kolla om jag hade diabetes. Jag kände mig hängig, mycket trött och sliten, var törstig hela tiden och upplevde att jag fick högt eller lågt blodsocker ofta. Om jag äter något med snabba kolhydrater, en pizza eller till exempel mycket potatis, blir jag väldigt trött efteråt.

Jag kommer inte ihåg riktigt vad jag hade för ?värden? när jag tog provet, men jag fick beskedet att jag INTE hade diabetes. Jag har tänkt ta ett nytt prov ? och försöka följa upp det bättre än förra gången. Sedan förra gången har jag gått upp några kilo till, men jag tränar bättre än tidigare.

Vilka värden ska man kolla på? Finns det någon gräns också för prediabetes att hålla utkik efter? Även om man inte har diabetes kan man kanske få veta om man är extra blodsockerkänslig?
Tacksam för svar
Arne

Expertens svar:

Hej Arne. Det du beskriver kallas postprandiell hypoglykemi eller lågt blodsocker efter måltid. Detta beror på att din kropp bildar mycket insulin när du äter produkter med mycket snabba kolhydrater. Hög insulinproduktion vid måltid kan leda till viktökning och insulinokänslighet (insulinresistens) i lever, muskler och fettväv.

Om du har ärftlighet för typ 2-diabetes och fortsätter att äta/dricka så kallade snabba kolhydrater, så kan det så småningom leda till uttröttade betaceller, och därmed till typ 2-diabetes. Håller man vikten och midjemåttet inom normala nivåer, samt är fysiskt aktiv (bygger muskler), undviker stress och tobak, och sover 7?8 timmar per natt, så minskar insulinsvaret vid måltid och risken för diabetes.

Prediabetes föregår ofta typ 2-diabetes under många år och borde vara en varnande väckarklocka att ändra sina vanor så att man slipper få diabetes. Det innebär nedsatt sockertolerans ? d.v.s. blodsockret stiger till värden mellan 7,8?11,1 mmol/l två timmar efter sockerbelastning, eller att blodsockret innan frukost på morgonen är mellan 5,6?7 mmol/l eller att HbA1c är 39?47. Om siffrorna är högre klassas man som diabetiker.

Prediabetes innebär en stor risk att drabbas av hjärtkärlsjukdomar såsom högt blodtryck, hjärtinfarkt och hjärtsvikt. Vid prediabetes så försöker kroppen skydda sig mot det höga sockret, vilket kan ge skador på kärl och nerver genom att bilda ännu mer insulin. En hög insulinproduktion innebär ökad risk för våra vanligaste cancerformer och för demens.
Testa gärna din risk genom att svara på frågorna i FINDRISC:s frågeformulär.

Vänliga hälsningar
Kerstin Brismar

Här kan du läsa mer om prediabetes