Har min man diabetes?

FRÅGA EXPERTEN
Inskickad fråga:

Jag övertalade min man att undersöka om han har diabetes. Han fick ta ett fasteblodsocker på vårdcentralen. Det visade att han låg precis på gränsen till för högt blodsocker, men inom referensintervallet.

Min mans pappa har diabetes och även hans bror. Och jag tycker att han verkar vara väldigt blodsockerkänslig. När han äter blir han först pigg, men sedan väldigt trött. På helger och semestrar somnar han gärna till en stund efter måltiden. Jag tycker att det är tydligt också att han blir mer trött av mycket kolhydrater, om han äter mycket potatis, pizza eller mackor.

Min man har fyllt 50. Han är lite överviktig men rör på sig hela dagarna i sitt jobb och tränar styrketräning flera dagar i veckan för att klara av sitt tunga jobb.

Kan man ha diabetes även om fasteblodsockret håller sig inom ramen? Kan man ha för högt blodsocker under dagarna och ett fasteblodsocker som är okej? Kan man ha problem med insulinet även om fasteblodsockret är okej?

Anonym

Expertens svar:

Ja, man kan ha diabetes och högt blodsocker efter kolhydratrik måltid eller söta drycker, till exempel läsk, även om fasteblodsockret ligger på gränsen – särskilt om man har diabetes i släkten. Ett fasteblodsocker över 5,5 innebär så kallad prediabetes med hög risk att utveckla typ 2-diabetes. Man bör kolla HbA1c och ett blodsocker efter en sockerbelastning eller en kolhydratrik måltid.

Vid anlag för diabetes så har man ett försenat insulinsvar när sockret stiger i blodet, vilket kan leda till att blodsockret sjunker och till och med blir lite lågt, ca 2,5–3 timmar efter maten. När insulinpåslaget kommer ett tag efter maten och sockret sjunker så blir man trött och kan få hjärtklappning. Fasteblodsockret är högt för att det inte finns tillräckligt med insulin för att stänga av sockerproduktionen från levern. Läs gärna boken Koll på diabetes, där finns mycken information om detta.

Din man bör be sin husläkare göra en sockerbelastning.

Vänliga hälsningar, Kerstin

Ur Leva med diabetes nr 4-21