Hur fungerar glukagon?

FRÅGA EXPERTEN
Inskickad fråga:

Hej doktorn.

För två år sedan ställde jag en fråga om huruvida man forskar om glukagon. Fick till svar att man försöker finna medicin som bekämpar glukagon, vad jag kan minnas. Jag återkommer med samma fråga.

Jag skulle vilja veta sambandet mellan insulin och glukagon. Vad är det som triggar igång glukagon? Finns det något i kosten? Har för lite protein i kosten betydelse? Aminosyror i blodet indikerar proteinnedbrytning i kroppen enligt något jag läste på Wikipedia.

Med vänlig hälsning 
Ranni Gustafsson

Expertens svar:

Hej Ranni. Glukagon är ett hormon som bildas i de Langerhanska öarna i bukspottkörteln, i alfaceller som ligger tätt intill de insulinproducerade betacellerna. Insulin reglerar normalt glukagonproduktionen genom att hämma produktionen. Glukagon ökar blodsockret när blodsockret är lågt, genom att öka produktionen av socker från levern. Vid diabetes, både typ 1 och 2, så har man lite för mycket glukagon, vilket leder till ett högt fasteblodsocker och ett högre blodsocker efter måltid.

De nya läkemedel som finns t.ex. GLP-1 receptoragonister såsom Byetta, Bydureon, Victoza, Ozempic etc. har sin effekt bl.a. via hämning av glukagonproduktionen. Hormonet GLP-1 bildas i tunntarmen och frisätts till blodet när vi äter, bland annat för att minska socker från levern. Detta hormon finns det för lite av vid diabetes.
När vi äter så ska glukagonproduktinen normalt minska då blodsocker och insulin ökar (detta fungerar ej vid diabetes). Men när sedan blodsockret sjunker, så stiger glukagonet igen hos icke-diabetiker, så att vi får ett normalt blodsocker (fungerar inte heller så bra vid diabetes). Glukagon och insulin verkar således båda för att vi ska få ett normalt blodsocker.

Vid extrem fasta eller mycket låg kolhydratdiet (s.k. ketogen kost) så ökar glukagonet för att inte bara öka tillgången på socker, utan även bildningen av ketoner från levern (då förmågan att bilda sockret minskar betydligt efter ett tag). Hjärnan styr detta för att få tillgång på substrat (energi).

Läkemedelsföretag arbetar med att ta fram specifika mediciner som ska blockera glukagonets effekter på levern, så att det inte ökar fasteblodsockret ovanför den normala nivån och inte ökar blodsockret extra mycket under måltid.
Hoppas detta är svar på dina frågor.
Vänliga hälsningar
Kerstin Brismar

Mer om senaste forskningen inom diabetes