Hur påverkar havre­drycken blodsockret?

FRÅGA EXPERTEN
Inskickad fråga:

Jag undrar lite över havremjölk, och kanske speciellt Oatlys eftersom det är den jag dricker och gör kaffe på. Framför allt undrar jag över påverkan från havredryck på blodsockret. På paketet står det att den innehåller 6,7 gram kolhydrater (varav 4,1 gram är ”naturliga sockerarter från havre"). Är det mycket eller lite?

När jag jämför med till exempel mathavre har jag sett att de anger till exempel endast 0,9 gram sockerarter. Så hur ska man se på jämförelsen mellan havredryck och riktig mjölk? Eller havredryck och mathavre?

Jag har hört av personer med typ 1-diabetes som har kontinuerliga blodsockermätare att havredryck ger ett högt blodsocker. Själv har jag diabetes 2.

Mvh, Anonym

Expertens svar:

Tack för din fråga. Du funderar över huruvida 4,1 gram sockerarter per deciliter är mycket eller lite. Vi kan konstatera att det är något mindre än vanlig komjölk (med 3 procents fetthalt), som ger 4,8 gram per dl – men eftersom alla digererbara kolhydrater höjer blodsockret är totalmängden mer intressant.

Havredryckens 6,7 gram kolhydrater är betydligt mer än komjölkens 4,8 gram (enbart i form av laktos, mjölken innehåller ingen annan sorts kolhydrat). Med anledning av detta kan vi förvänta oss ett högre blodsocker av havredrycken än av komjölk med samma fetthalt.

I havredrycken från just Oatly har en del av stärkelsen i havren brutits ner till maltsocker, varför sockerhalten skiljer sig åt trots att havredrycken innehåller mer vatten än havre. 60 procent av kolhydraterna i havredrycken kommer från socker, för havre som sådan är motsvarande siffra 2 procent. Eftersom havredrycken innehåller så pass mycket mindre kolhydrater totalt sett är det dock inte en relevant jämförelse näringsmässigt.

Vill du dricka något som innehåller socker är det bäst att göra det tillsammans med mat. Handlar det om en liten skvätt mjölk i kaffet spelar det i allmänhet mindre roll. Ofta krävs det en större mängd vegetabilisk mjölk jämfört med komjölk för att få samma “färg”, vilket kan vara bra att tänka på. Vegetabiliska mjölkdrycker på mandel eller soja har lägre sockerhalt än havrebaserade dito.

Hälsningar, Haddy Gibba