Kall efter att jag ätit mat

FRÅGA EXPERTEN
Inskickad fråga:

Hej Dietisten. Jag undrar varför jag fryser så mycket efter maten? Jag har ofta svårt att hålla kroppstemperaturen, fingrar och fötter är ofta iskalla trots att jag har mycket kläder. Ofta känns min kropp ojämn i temperatur, jag kan till exempel vara varm i ansiktet men kall om händerna. Vad beror det på?

Jag har tänkt att det kan ha ett samband med lågt blodsocker. Att energin går till ämnesomsättningen direkt efter måltid och därför inte har "tid" att värma kroppen samtidigt. Är det dåligt? Har du något tips hur man kan undvika den så kallade matfrossan?
Mvh, 
Laura

Expertens svar:

Hej Laura, och tack för din fråga!
Jag har dessvärre inget svar på vad detta beror på, men om du i övrigt mår bra under och efter måltid är det rimligt att anta att det inte har något samband med lågt blodsocker.

När näringsämnen bryts ner i kroppen ger det upphov till frigjord värmeenergi, detta kallas matens termogena effekt. Min rekommendation är att du försöker äta regelbundna måltider som du sprider ut över dagen, vilket i teorin ger fler tillfällen då denna effekt får verka, samtidigt som det rekommenderas för personer med diabetes.

Gällande kalla händer och fötter vill jag börja med att reda ut begreppen här. Vi har å ena sidan kroppstemperaturen, som är relativt konstant kring 37 grader när vi befinner oss i vila och är feberfria. Kroppstemperaturen är den inre temperaturen och den behöver hållas jämn med mycket liten variation för att inre processer ska fungera. Hudens temperatur däremot, alltså den vi upplever när vi känner på händer och fötter, varierar inom ett större spann. Variationen kan kopplas till cirkulationen av blod ända ut i de små blodkärlen, och är på så vis relaterad till t.ex. blodtryck. Som kvinna är det vanligt med ett lägre blodtryck och därmed mindre effektiv cirkulation. Möjligen har det betydelse för detta att du fryser och känner dig kall om fossingarna.

Med vänliga hälsningar
Haddy