Röntgenbild på framfot med ond stortåled

”Kan gikt ha med diabetes att göra?”

FRÅGA EXPERTEN
Inskickad fråga:

Jag har nyligen haft gikt. Jag har inte sökt vård, men har behandlat mig själv med Naxopren, vilket jag läst mig till. Det har släppt efter drygt en vecka. Anledningen till att jag inte sökt vård är att jag har haft svårt att få komma till i dessa corona-tider. Men jag vill nu efteråt kolla min urinsyra (eftersom man kan medicinera om den skulle vara hög).

Till saken hör att jag ett flertal gånger under åren haft problem med fötterna. Det har handlat om mycket smärtsamma punkter runt om hälarna. (Har också hänt i knäet en gång). Jag har aldrig fått någon diagnos på vad det kan handla om, men har själv dragit slutsatsen att det på något vis handlar om att slemsäckarna blivit inflammerade. Hela foten kan visserligen svullna upp men känner man på den så känns det tydligt att det är mindre områden som är ytterst känsliga. När det är som värst kan jag förstås inte stödja på foten, än mindre trä på mig en sko. Denna senaste gång fick jag också ont framme vid stortåleden. Jag fick även en markant rodnad där. Sedan spreds ”inflammationerna” till andra mer välbekanta ställen runt foten, där jag tidigare haft ont.

Därför är jag tämligen säker på att det, den senaste gången, handlat om gikt. Men nu funderar jag på om det kanske handlat om gikt också vid tidigare tillfällen, även om det inte drabbat stortåleden och inte haft samma markanta rodnad? I övrigt har det varit samma svåra smärta. Jag har typ 2-diabetes sedan några år. Kan det ha några samband med besvären i lederna? Bästa hälsningar, Robert

Expertens svar:

Gikt och höga urinsyravärden är vanligt vid typ 2-diabetes och vid det metabola syndromet och det vi kallar insulinresistens – som jag skrivit om tidigare i Leva med diabetes. Behandling av de höga urinsyravärdena förebygger giktattacker med ledsmärta och svullnad, som oftast sitter i fötterna. Om man inte behandlar det kan man få utfällning av gikt-kristaller (ser ut som smågrus som glittrar), som kan orsaka ett sår. De andra smärtpunkterna du haft kan ha flera orsaker. Du bör få en remiss till en erfaren medicinsk fotvårdare, som ofta kan säga vad det är. Ibland behöver man avlastande sulor och specialskor för att undvika smärtsamma inflammerade slemsäckar och svullna senskidor. 

Ur Leva med diabetes nr 1-21