Kan jag bli sjukskriven?

FRÅGA EXPERTEN
Inskickad fråga:

Jag har frågor om fatigue, trötthet av många års diabetes. Hur vanligt är det och vad kan jag själv göra för att orka mer? För att återhämta mig på bästa sätt?

Jag har haft diabetes i 40 år och de senaste åren har jag blivit tröttare och tappat energi och motivation. Undviker att boka in aktiviteter både lördag och söndag och vilar både före och efter olika ”grejer”. Nu har jag kommit fram till att jag behöver gå ner i arbetstid. Kan jag bli sjukskriven eller måste jag ta tjänstledigt utan lön?

Vänliga hälsningar från Maria

Expertens svar:

Många upplever trötthet och en form av utbrändhet efter många år med diabetes, men det kan bero på andra orsaker, till exempel högt blodsocker under en längre tid, en påverkan på kärlsystemet i till exempel njurar och hjärta eller, om man är kvinna och haft diabetes i 40 år, så är klimakteriebesvär en vanlig orsak.

Vid diabetes har man ökad risk för hypotyreos (nedsatt funktion i sköldkörteln), som också kan ge dessa symtom – eller B12-brist.

Kronisk stress är också en orsak. Det du beskriver får mig också att tänka på depression.

Så det finns många möjliga orsaker till hur du mår och dina symtom. Be din doktor kolla dessa orsaker. Du bör absolut få deltidssjukskrivning och rätt riktad behandling. Med rätt behandling kan du snart må bra igen!

Vänliga hälsningar, Kerstin