Kan typ 1-diabetes påverka lederna?

FRÅGA EXPERTEN
Inskickad fråga:

Jag har förstått att problem med händerna drabbar personer med diabetes oftare än för andra. Gäller det kroppens andra leder också?

Jag är 62 år och har haft typ 1-diabetes i snart 43 år. Jag lyckas för det mesta hålla mitt blodsocker stabilt och har haft det så i större delen av livet. Jag har, ta i trä, inte ännu åkt på någon slags komplikation eller följdsjukdom. Inte ens ögonen verkar vara påverkade. 

Jag försöker sköta min kost noggrant och jag motionerar mycket. 

Med stigande ålder tycker jag att jag fått lite mer problem med lederna. Det antar jag att alla får. Men jag undrar ändå om det kan finnas en specifik diabeteskoppling, även om jag har en lätt diabetes, och om det är något särskilt jag kan tänka på. 

I mitt fall handlar det om att jag utför mycket konditionsträning, både lågintensiv och högintensiv. Jag gör Klassikern varje år vilket innebär att jag är lite extra inriktad på cykling, löpning och simning. Jag tränar i genomsnitt 8–12 timmar i veckan.

Jag tränar nästan ingenting på gym, eller gör någon form av styrketräning. Funderar på om jag kanske måste göra det, om det kan hjälpa till de stela lederna. Jag har blivit sämre i knäna och höfterna framför allt. Men jag tycker också axlar, nacke och fotleder börjar krångla. 
Mvh /Patrik

Expertens svar:

Ja, tyvärr kommer även ledbesvär som följd av diabetes. Kombinationen insulinbrist och högt blodsocker minskar produktionen av proteiner, proteoglukaner och hyaluronsyra i lederna och omgivande vävnad, så att förmågan att hålla kvar vätskan i leden och vävnaden runt om minskar. 

Då blir lederna och även senor och ligament torra vilket kan leda till smärta och inflammation vid belastning. Särskilt de stora lederna drabbas. Det finns också en ärftlig komponent det vill säga en ökad risk att får dessa besvär som är en form av artros. Aktivitet i sig stimulerar bildningen av dessa ämnen (proteoglukaner och hyaluronsyra) för att hålla vävnaden hållbar, mjuk och smidig. 

Att vara fysisk aktiv och träna rörlighet och ha bra sockerkontroll är det enda vi vet idag som kan förebygga besvären eller skjuta dem till framtiden. Dock är det viktigt att man har rätt typ av fysisk aktivitet.

Det finns även andra orsaker till de ledbesvär som du beskriver, så det är viktigt att du kollar prover hos din läkare, till exempel CRP och SR, samt vissa reumatiska prover. Ibland bör man även göra en röntgen för diagnos. Det finns medicin som lindrar symtomen. I mycket smärtsamma fall kan en operation lindra, men om det kan lindra bedömer en ortoped. 

En sjukgymnast/fysioterapeut kan ge bra råd hur du rätt ska aktivera dina leder.  Det finns till exempel artrosskola på nätet som är bra.  
Hoppas detta är svar på din undran.

Vänliga hälsningar, Kerstin