Illustration mindful figur sittande i lotusställning med hjärta på bröstet

 ”Lättare att få mer stabilt blodsocker ju äldre man blir?

FRÅGA EXPERTEN
Inskickad fråga:

I våra tider verkar vi mäta allting mycket noggrant. Jag undrar om det finns studier på hur blodsockret utvecklar sig för typ 1-diabetiker ju äldre man blir. Är det så att man kan se att det generellt sett blir stabilare när man blir äldre? Anonym

Expertens svar:

Jag har inte sett en sådan specifik studie. Behandlingen har ändrats mycket de senaste 20–30 åren, inklusive kostråden. Det är därför svårt att studera åldersbetingad förbättring av HbA1c och blodsockret, då det beror på många faktorer. Förutom kosten beror det ju även på motion, stress, muskel-/fettmassa, samt vilka mediciner man har.

Den stora amerikanska DCCT-studien på 90-talet – som under flera decennier följt personer med typ 1-diabetes – har inte visat att HbA1c blev bättre, men det blev hos många mer stabilt. Vid nedsatt njurfunktion, som inte är ovanligt efter lång tid med diabetes, får man lägre HbA1c vilket dock kan vara falskt lågt. Min erfarenhet är att stressen minskar hos många som är äldre än 65 år, och man har mer tid att ta hand om sig själv – vilket förbättrar HbA1c och minskar svängningarna i blodsocker.  

Ur Leva med diabetes nr 1-21