Ont i underbenen

FRÅGA EXPERTEN
Inskickad fråga:

Jag undrar lite om kompartmentsyndrom. Saken är den att jag ofta har ont i underbenen. Jag har typ 1-diabetes sedan 25 år tillbaka. Är 42 år idag. Jag har inga komplikationer och har nog en ganska lättbehandlad diabetes. Jag tränar och rör på mig mycket. Springer, cyklar och simmar långt. Ofta får jag ont i underbenen, kanske mest i vaderna. Det kan pågå under hela träningspasset, och det hjälper inte att stretcha.

Först när jag kommer helt i vila släpper det.

Mellan passen försöker jag massera vaderna, då de är ömma för beröring. Men jag kan inte själv förstå om det beror på att själva musklerna är ansträngda eller om det är något annat ”fel” på dem. Finns det något enklare test eller koll att göra om man misstänker kompartmentsyndrom?

Med vänlig hälsning, Carola

Expertens svar:

Det låter som kompartmentsyndrom. Är man van att ställa diagnos så kan man känna hur musklerna, framför allt vadmusklerna, känns spända och ”uppumpade". Värken kommer när man springer eller går snabbt, och går över efter vila. Man måste alltid utesluta cirkulationsproblem, vilket man gör med att känna på pulsar i fötterna och knävecken, samt genom att mäta ankeltrycket.

Be din läkare om en remiss till fysiologiskt laboratorium som kan ställa diagnosen. Smärtan och den spända känslan beror på vätska som kommer (läcker) från de små blodkärlen och fyller olika muskelfack, alltså kompartment, i underbenen. Man måste mäta trycket i dessa kompartment – är det högt så måste man lätta på trycket, vilket innebär ett litet kirurgiskt ingrepp.

Vänliga hälsningar, Kerstin

Ur Leva med diabetes nr 4-21