Påverkar stresshormoner träningen?

FRÅGA EXPERTEN
Inskickad fråga:

Adrenalin och stresshormoner får blodsockret att stiga efter hårdare träningspass. Det tror jag mig ha erfarit många gånger. Vad jag funderar på är om mängden stresshormon kan variera mycket från pass till pass, även om passen är närmast identiska och kräver i det närmaste samma höga fysiska ansträngning?

Vad jag menar är att jag naturligtvis försöker parera mig fram till ett så stabilt blodsocker som möjligt, före, under och efter träningspasset. Men som förmodligen alla ettor vet som tränar mycket, uppför sig inte blodsockret riktigt likadant varje gång, fast man tycker att träningspasset var exakt som träningspasset i förrgår, eller dagen före det – och att ansträngningen var densamma. Kan mängden adrenalin och stresshormoner under träningspass också påverkas av ens mentala tillstånd? Alltså att man är mer eller mindre peppad under ett pass, att man är mer eller mindre aggressiv eller mer eller mindre stressad att förlora, till exempel?

Hälsningar, Typ alltid 1:a!

Professor Kerstin Brismar
Expertens svar:

Teoretiskt är det möjligt att påslaget av stresshormoner och deras effekt kan variera från pass till pass hos samma individ. Det kan bero på hur blodsockret legat före passet, vad man ätit, när på dagen man tränar och hur tätt inpå varandra man har träningspassen.

Stresshormoner inklusive adrenalin ökar vid uttalad stress, det ska förbereda kroppen och hjärnan att klara av strid/försvar och flykt, vilket bland annat innebär att skydda mot lågt blodsocker, till och med öka blodsockret, pulsen och blodtrycket, vilket skulle kunna påverka träningsresultat.

Övriga känslor du beskriver skulle kunna öka ditt fokus vilket kan vara bra. Aggressivitet skulle kunna stjäla energi som du behöver för passet.

Vänliga hälsningar, Kerstin