Skakig av kaffe?

FRÅGA EXPERTEN
Inskickad fråga:

Hejsan!
Jag undrar om koffein är bra eller dåligt för diabetiker? Påverkar koffein blodsockret? Jag upplever ibland att jag blir skakig av koffein om jag ätit dåligt och druckit mycket kaffe, eller druckit mycket koffein innan träning. Då kan jag nästan bli illamående och känna mig svimfärdig? Vad beror det på?
Tacksam för svar,
Peter

Expertens svar:

Hej Peter! Intressant fråga för oss som är förtjusta i kaffe. Diabetiker eller inte kan vi alla njuta av våra dagliga eller sporadiska koppar med gott samvete utan oro för negativa hälsoeffekter.  Man har också sett att en kopp kaffe per dag minskar risken att utveckla diabetes hos friska individer.
Koffein är ett centralstimulerande ämne som främst återfinns i drycker som kaffe, te och energidryck. Även koffeinfritt kaffe tycks ge det skyddet, så rimligtvis är det något annat ämne i själva kaffebönan som påverkar.

Eftersom det är ett stimulerande ämne är det lätt att känna sig uppvarvad och stissig vid överdosering vilket låter som det du beskriver. Gällande blodsocker ger litteraturen begränsat stöd för att säga att stora mängder koffein (5?6 mg per kg kroppsvikt) kan påverka insulinkänsligheten just vid intagstillfället. Som alltid gäller att det som äts i samband med kaffet ju kommer att påverka blodsockret. Se också upp med energidrycker som kan innehålla högre halter koffein och ibland koncentrerat på mindre mängd dryck så kallade shots.
Vänliga hälsningar

Haddy Gibba