Sonen vill äta vegansk kost

FRÅGA EXPERTEN
Inskickad fråga:

Min son som har typ 1-diabetes fick för sig att börja äta enbart vegansk kost i och med det nya året – som ett sorts nyårslöfte. Och det verkar som att han vill fortsätta med detta nu. Jag är lite orolig att det kan påverka hans diabetes negativt, men vill samtidigt inte såga hans val. Vad ska man tänka på för att se till att diabetesen hålls i schack nu när han bytt matvanor?

Mvh, Mia

Expertens svar:

Kloka tankar. Det är en stor vinst för klimatet om vi konsumerar mindre kött och en helt växtbaserad kost innebär i allmänhet mer av grönsaker, frukt, baljväxter och nötter vilket vi vet är positivt för hälsan. En allsidig växtbaserad kost bör inkludera bönor, baljväxter och fullkornsprodukter varje dag. Dessa livsmedel är bra proteinkällor men innehåller mindre protein och mer kolhydrater än animaliska dito, varför det kan behövas mer insulin per måltid.

Låt oss ta ett exempel.
En kycklingfilé innehåller 20 g protein och inga kolhydrater. För samma mängd protein från till exempel kikärter behövs cirka 4 dl, som då även innehåller cirka 40 gram kolhydrater. Det brukar behövas cirka 1–3 E-insulin per 10 gram kolhydrater i en måltid men som alltid gäller det att mäta och justera allteftersom. Energitätheten blir ofta lägre i en växtbaserad kost varför nötter och oljor är viktigt att inkludera för att få i sig tillräckligt med kalorier på samma portionsstorlek som innan. Även oliver och avokado hör till de mer energirika vegetabilierna.

Det är en fördel att få i sig någon vegetabilisk mjölkdryck av till exempel soja eller havre dagligen, då dessa är berikade med D-vitamin. Ingår inga sådana produkter alls bör din son ta ett tillskott, liksom han bör ta tillskott av vitamin B12.

Jag vill också uppmuntra dig att utforska bakgrunden till den här kostomläggningen tillsammans med din son, hur har tankarna gått när han kommit fram till sitt beslut? Det är inget fel eller farligt med att “bli vegan”, men det är viktigt att uppmärksamma om denna plötsliga och radikala förändring har som syfte att begränsa och kontrollera vikt eller matintag, eller är sprungen ur en negativ kroppsuppfattning.

Hälsningar, Haddy Gibba

Ur Leva med diabetes nr 2-21