Spruta för att gå ner i vikt, där nålen inte syns?

FRÅGA EXPERTEN
Inskickad fråga:

Min doktor på vårdcentralen ville att jag skulle börja med en spruta en gång i veckan för att få bättre blodsocker och gå ner i vikt (äta mindre).

Jag gillar inte nålar och sprutor och det verkar krångligt att ge sig själv. Jag har inte börjat ta den.

En på jobbet har fått en spruta med samma effekt, säger han, men som verkar mycket enklare att ta och där nålen inte syns. Han visade mig.  Varför fick inte jag veta att denna spruta finns så jag hade kunnat välja?  Kan jag få pröva den?

Typ 2-diabetes med stor mage  

Expertens svar:

Ja, du har rätt att få veta vad som finns att välja bland och även få materialet demonstrerat. I detta fall finns idag två olika sprutor med medicinen GLP-1 Receptor agonist (GLP1R), ett läkemedel som man tar en gång i veckan för att minska aptiten, öka mättnad och förbättra blodsockret. De båda rekommenderas till kraftigt överviktiga personer med typ 2-diabetes.

Tyvärr har Stockholm endast satt upp en av dem (Ozempic) på den så kallade "Kloka listan", varför många vårdcentraler väljer bara den. Jag förstår inte varför inte båda finns på Kloka listan. Men det är anledningen till att inte alla får veta att man kan välja vilken man vill ha.

De är likvärda men har olika typ av sprutor. Ozempic, med en traditionell spruta och en tunn kanyl (nål) som sätts på sprutan för att kunna spruta in (injicera) medicinen med önskad mängd. Nålen sticks in under huden (sc). Det känns knappast. En spruta ska räcka för fyra injektioner, det vill säga fyra veckor.

Den andra, Trulicity (som din arbetskamrat fått), är lite enklare om man själv aldrig har tagit en spruta tidigare. Där sitter den tunna kanylen (nålen) osynlig i en hylsa. Hylsan sätts mot huden och när man trycker på en knapp så sticks nålen in under huden och medicinen sprutas in utan att du ser vare sig nålen eller ”sprutan”.  Sedan slänger man hylsan med spruta och kanyl, och tar en ny veckan senare. Nålsticket känns knappast.

Ingen av dessa två nålstick gör ont. Du får välja själv vilken av dessa två du önskar.

Många av mina patienter tycker att Trulicity är enklare och smidigare och rädslan för sprutor försvinner. Andra som är vana vid till exempel insulinspruta tycker att Ozempic är enkel.

Dessa två sprutor finns i olika styrkor. Man börjar alltid med den lägsta styrkan, men behöver ibland gå upp till den högsta för full effekt.

Många tror att dessa mediciner är insulin, men insulin är det inte, utan ett annat hormon (GLP1) som normalt bildas i tarmen och frisätts när vi äter, men som man har för lite av vid diabetes. Medicinerna (hormonet) har flera effekter:

  1. stimulerar produktion av det egna insulinet när blodsockret stiger, det vill säga endast vid måltid (kan därför aldrig ge lågt blodsocker),
  2. stänger av sockerproduktionen från levern (när vi äter), och
  3. stillar hunger och ökar mättnadskänslan – det vill säga reglerar födointaget.

Detta gör att dessa mediciner både bidrar till lägre blodsocker, mindre insulinbehov och lägre vikt. Som bonus finns även en långsiktig kärl-skyddande effekt med mindre risk för hjärtkärlsjukdom. PS. Det går att läsa mer om olika diabetesläkemedel, inklusive dessa två, i min bok Koll på Diabetes typ 2 (Bonnier Fakta).

Vänliga hälsningar, Kerstin