Sockerkaka på fat med citron och juice i bakgrunden

”Vad är värst, sockret eller mjölet?"

FRÅGA EXPERTEN
Inskickad fråga:

Allmänheten anser ofta att socker är farligt för de med diabetes 2, men har ofta ingen åsikt om de kolhydrater som finns i bröd, ris, potatis m.m. Men vad ska man helst undvika, kolhydrater eller socker i mindre mängder? Som exempel, vad är värst i sockerkaka är det sockret eller mjölet?

Anders 

Expertens svar:

En mycket tänkvärd fråga. Det som är absolut viktigast att undvika vid diabetes är komplikationer. Risken att utveckla sådana (t.ex. stroke) ökar med ett högt blodsocker, och minskar med bl.a. ökad tid i rörelse, hälsosamma matvanor och lämpligt blodtryck. Alla kolhydrater vi bryter ner och tar upp i tarmen höjer blodsockret, och ibland kan det låta som att det enda som påverkar är vilken typ av kolhydrater det handlar om (t.ex. socker eller stärkelse). Men blodsockret påverkas av flera olika faktorer varav en är det vi äter. Hur det vi äter påverkar beror i sin tur på ytterligare flera faktorer, varav en av de främsta är hur stor andelen kolhydrater är, jämte andra ämnen, i det vi äter. Maten innehåller ju också andra ämnen utöver kolhydrater, och vissa kolhydratrika livsmedel innehåller mycket näringsämnen. Så är (tråkigt nog!) inte fallet med sockerkaka som innehåller mycket blygsamma mängder näring utöver just kolhydraterna. Det är (nästan!) bara den typen av livsmedel, de näringsfattiga, jag skulle rekommendera dig att undvika. Oavsett hur mycket eller lite kolhydrater de innehåller. 

Ur Leva med diabetes nr 1-21