Vad säger statistiken?

FRÅGA EXPERTEN
Inskickad fråga:

Jag har haft typ 2-diabetes sedan ett gäng år tillbaka och känner att jag har någorlunda koll på min sjukdom, även om vikten alltid varit ett problem. Jag har två fina barn som hittills hållit sig friska under livet. Den äldste har precis kommit upp i tonåren, och vi har märkt att vikten för första gången börjar sticka iväg lite – fast vi försöker tänka på mat och motion.

Jag är rädd att han ärvt mina diabetesanlag… Finns det studier på hur avgörande den ärftliga faktorn är för typ 2-diabetes?

Mvh, Sofia

Expertens svar:

Ja, det finns studier som har visat att typ 2-diabetes är mycket mer ärftligt än typ 1-diabetes. Till exempel så har man ganska hög risk att få typ 2-diabetes om föräldrarna har det.

Men det finns även studier som visar att denna risk kan minska betydligt om man är fysiskt aktiv, inte röker och, när man är vuxen, ser till att man inte får för stor midja (mage) och för hög vikt.

Man vet också att kost som innehåller frukt, bär, grönsaker samt mycket fibrer minskar risken att få typ 2-diabetes. Detsamma gäller om man endast lite och sällan förtär söta drycker.

Under tonåren spurtar längdtillväxten och då behövs mer energirik mat, men inte socker eller söta drycker som läsk och juice. Det bör man undvika.

Hoppas detta var svar på din undran.

Vänliga hälsningar Kerstin Brismar

Ur Leva med diabetes nr 3-21