Hur gör man bra egenvård?

Egenvård omfattar framför allt bra mathållning, motion, mätning och justering av blodsockret, medicinering och att man själv kontrollerar sina fötter. Blodsockret påverkas av mat, motion, stress, infektion med mera.

Många uppskattar möjligheten till kontroll, att kunna styra sin sjukdom istället för att låta den styra hela ens liv. För andra känns det ansvaret mest betungande och som något man skulle vilja slippa. De flesta har nog upplevt känslor av båda slagen. Var inte rädd för att ventilera dessa känslor med din diabeteskontakt.

I egenvård ingår också att se till att få de medicinska undersökningar man behöver av till exempel ögon, fötter, blodfetter och blodtryck. Det kan vara svårt att veta vilken typ av undersökningar man har rätt till, därför har vi gjort en checklista du kan utgå från!

Glad vuxen med skrattande barn
Mat ligger på en skärbräda

Tyvärr finns det inte en universell typ av diabetesmat som funkar för alla, det hade ju varit lite lättare om det var så! Istället måste alla testa sig fram till vad som funkar för just en själv.

Med det sagt är mat ett av de viktigaste verktygen för egenvård vid diabetes. Vad, när och hur man äter påverkar blodsockret och därmed även hälsan. Förr i tiden pratades det mycket om vad man absolut inte fick äta, idag säger man istället att man får äta allt i måttliga mängder. Men eftersom det är individuellt hur ett visst livsmedel påverkar blodsockret gäller det som sagt att prova sig fram, du kanske hittar en viss produkt som verkligen inte funkar för dig och då kan det vara en bra idé att utesluta den från din kost.

Person springer i park

Det finns många anledningar att träna men för personer som lever med diabetes kan det vara viktigare än för andra!

Som de flesta vet bär träning med sig en mängd hälsofördelar. Bland annat sänks blodsockernivån, insulinkänsligheten ökar och eventuell insulinresistens minskar. Som om inte det vora nog ökar glukosupptaget i musklerna, blodtrycket och nivåer på blodfetter förbättras. Men framförallt minskar riskerna för framtida diabeteskomplikationer.

Kurser om diabetes

Storstockholms Diabetesförening har flera olika egenvårdsutbildningar för personer med diabetes och deras anhöriga. Flera av dem har visat goda resultat för deltagarnas välmående, acceptansnivå och hälsa. Läs mer om vilka utbildningar vi kör just nu under aktiviteter.