Har du precis fått typ 2 diabetes?

Man sitter i soffa och skrattar

När man nyss har fått diabetes uppstår förstås en rad frågor. På den här sidan finns snabba frågor och svar som du kan ha hjälp av så här i början.

Vad är typ 2-diabetes?

Det är en sjukdom som orsakas av att kroppen inte orkar producera tillräckligt med insulin eller att kroppen inte kan tillgodogöra sig insulinet som produceras. Utan insulin får man ett skadligt högt blodsocker och insulin måste därför tillföras i form av sprutor eller med en insulinpump.

Varför får man diabetes typ-2?

Ärftlighet är en stor anledning till att man får diabetes typ 2. Har man en nära släkting med sjukdomen och dessutom har högt blodtryck, röker, är fysiskt inaktiv och är överviktig är risken ännu större att få typ 2-diabetes.

Vilken hjälp och behandling behöver jag?

Vid övervikt är det viktigt att minska i vikt så att det insulin kroppen producerar räcker till. Du behöver läkemedelsbehandling och efter en längre tid även insulinbehandling. Utöver detta behöver du utbildning i typ 2-diabetes och stöd från läkare och sjuksköterska i hur du ska balansera mat, motion och livet i stort.

Hur ska det gå att leva med typ 2-diabetes?

För att du ska må så bra som möjligt är det viktigt att hålla blodsockret nära ditt målvärde. En annan viktig sak är att försöka bli vän med din diabetes så småningom. Med tiden ser du hur just du funkar och vad din kropp och ditt blodsocker mår bra av.

Vad är det som påverkar blodsockret?

Mat och dryck, motion, infektion, stress och sinnesstämning påverkar blodsockret.

Vill du lära dig mer om diabetes typ 2?