Aubergineröra i skål med bröd, tomater och kryddgrönt bredvid
Ingredienser:

1 sats

  • 1 gul lök
  • 2 stora auberginer
  • 2 tomater
  • 1–2 gröna chilifrukter (spansk peppar)
  • ca 2 dl hackad bladpersilja
  • 2 dl ljus tahini
  • 1 dl matyoghurt (10 %)
  • ½ citron, färskpressad saft
  • salt
  • olivolja
  • ev. granatäppelkärnor

Aubergineröra

RECEPT

Baba ganoush eller auberginröra på palestinskt vis enligt Tareq Taylors familjerecept.

Ingredienser:

1 sats

  • 1 gul lök
  • 2 stora auberginer
  • 2 tomater
  • 1–2 gröna chilifrukter (spansk peppar)
  • ca 2 dl hackad bladpersilja
  • 2 dl ljus tahini
  • 1 dl matyoghurt (10 %)
  • ½ citron, färskpressad saft
  • salt
  • olivolja
  • ev. granatäppelkärnor
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på högsta temperatur, grill.
  2. Skala löken och dela den på hälften.
  3. Lägg de hela auberginerna och tomaterna tillsammans med lökhalvorna på en plåt och rosta i ugnen i cirka 45 minuter.
  4. Ta ut plåten och låt grönsakerna svalna.
  5. Dra av skalet på de avsvalnade auberginerna. Finhacka auberginer, lök, tomater och chili och lägg över i en skål. Tillsätt persiljan och blanda ner tahini, yoghurt och citronsaft. Salta efter smak. Låt stå i kylen en stund, så att smakerna kommer fram.
  6. Vid servering, lägg upp röran på en tallrik och ringla lite olja över. Strö gärna över granatäppelkärnor som garnering – de ger fin smak också.

Ur Tareq Taylors matresa med rätter från Jerusalem och min familj

Författare: Tareq Taylor

Foto: Peter Carlsson, med flera.

Förlag: Bonnier Fakta

 ”Att som vuxen återvända till Palestina är som att komma hem”, skriver Tareq Taylor i sin nya kokbok där han lagar sin familjs mat.

Tareq Taylor följer med sin pappa till hemlandet Palestina. Recepten i boken kommer från pappans fru och hans syster.  – Dessa kvinnor är mina två stora inspirationskällor när det gäller arabisk matlagning. Tareq Taylors matresa är också namnet på det TV-program som sändes på SVT våren 2021, och är en djupdykning i matens historia. I Mellanöstern finns rötterna till ursvenska rätter som köttbullar, kåldolmar och kalops. ”Mellanösterns mat och miljö är i hög grad min egen historia. Kanske är det inte så konstigt att jag är överväldigad”, skriver han i förordet. I boken håller sig Tareq Taylor slaviskt till de båda kvinnornas recept – för att inte bryta med något kulturarv. Om du anpassar recepten efter dina egna diabetes-preferenser är du säkert ursäktad.