Döner kebab på salladsbädd och träfat.
Ingredienser:

8 portioner

KEBAB:

  • 1,2 kg lamm- eller fårfärs
  • 1 dl finriven gul lök
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk finhackad vitlök
  • 1 msk malen spiskummin
  • 2 tsk malen koriander
  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk nymalen svartpeppar

YOGHURTSÅS:

  • 3 dl tjock yoghurt (10–12 %)
  • 2 msk majonnäs
  • 1–2 msk tahini (sesampasta)
  • ½ tsk finriven eller finhackad vitlök
  • 1 tsk pressad citron
  • 1 tsk torkad mynta ca ½ tsk salt

TILL SERVERINGEN:

  • 3 dl finstrimlad isbergssallad
  • 2 grovhackade tomater
  • ½ tärnad gurka
  • milda chilifrukter,
  • inlagda eller grillade zucchinier,
  • lätt saltade eller grillade 8 pitabröd
  • tjock chilisås, som biber salçasi, gochujang eller sriracha

 Använd gärna en digital termometer för att få en genomstekt men saftig bit kött.

Döner Kebab

RECEPT

Det finns många sätt att laga denna klassiker med ursprung i Turkiet. Vanligt är att skiva lammstek och trä på spett. Det här är en hemmaversion på färs. Fårfärs ger rätten ett extra djup. Det finns i butiker med orientaliska livsmedel, precis som biber salçasi. Men lammfärs går också bra.

Ingredienser:

8 portioner

KEBAB:

  • 1,2 kg lamm- eller fårfärs
  • 1 dl finriven gul lök
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk finhackad vitlök
  • 1 msk malen spiskummin
  • 2 tsk malen koriander
  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk nymalen svartpeppar

YOGHURTSÅS:

  • 3 dl tjock yoghurt (10–12 %)
  • 2 msk majonnäs
  • 1–2 msk tahini (sesampasta)
  • ½ tsk finriven eller finhackad vitlök
  • 1 tsk pressad citron
  • 1 tsk torkad mynta ca ½ tsk salt

TILL SERVERINGEN:

  • 3 dl finstrimlad isbergssallad
  • 2 grovhackade tomater
  • ½ tärnad gurka
  • milda chilifrukter,
  • inlagda eller grillade zucchinier,
  • lätt saltade eller grillade 8 pitabröd
  • tjock chilisås, som biber salçasi, gochujang eller sriracha

 Använd gärna en digital termometer för att få en genomstekt men saftig bit kött.

Gör så här:

LAGAS I FÖRVÄG:

  1. Blanda färsen med resten av ingredienserna till kebaben i en rymlig bunke. Rör om ganska länge tills färsen börjar bli smetig.
  2. Forma till ett fast avlångt stycke, cirka 25 × 10 × 10 centimeter. Klappa alla sidorna med handen för att göra den fast och få bort luftfickor och sprickor. Detta är mycket viktigt, annars kan hela färsbiten falla isär på grillen. Låt vila i kylen medan grillen blir klar och tillbehören görs i ordning.
  3. Blanda ingredienserna till såsen. Strimla salladen, hacka tomaterna och tärna gurkan.

LAGAS UTE:

  1. Tänd en grill med lock, med bränslet på ena sidan. När kolet är vitt, lägg på kebaben på indirekt värme (sidan utan kol). Grilla minst 20 minuter. Vänd var fjärde, femte minut så biten får fin färg runtom. När kebaben känns fast, fint brynt och kärntemperaturen är cirka 68 grader är den färdig (den kommer att stiga flera grader när den vilar).
  2. Låt vila 15 minuter under löst pålagd aluminiumfolie. Grilla eventuellt chilifrukt och zucchini. Värm bröden försiktigt på grillen. Skär köttet i skivor eller strimlor och servera med varma pitabröd, sallad, tomat, gurka, chilifrukt, zucchini, yoghurtsås och stark röd sås.

Vill du prova ett recept till ur boken?

Här är ett på Chiligulasch

Ur Äta ute – laga mat utomhus året om

Författare: Jens Linder

Fotograf: Stefan Weattainen

Förlag: Norstedts

Äta ute. Sällan smakar det väl så gott som när man äter ute. I den här boken visar Jens Linder hur man kan laga mat utomhus året om.

I Äta ute – laga mat utomhus året om bjuder författaren Jens Linder på massor av tips på tillagningsmetoder som kan göras utomhus. Här är det inte endast matlagning på stormkök utan också över till exempel öppen eld, glödbädd, grill, rökskåp, stekbord, wok och så vidare.

Boken har kapitelindelningar som ”äta vid torpet”, ”på verandan”, ”i skogen”. Det handlar med andra ord om att äta och laga mat ute i bred bemärkelse.

Därtill rymmer pärmarna väldigt många recept, och Jens Linder har delat in dem i vad som lämpligast förbereds inne, för att bäst färdigställas under bar himmel. Äta ute kan fungera som en mycket långvarig kamrat – och som diabetiker anpassar man förstås recepten efter eget tycke.