Ingredienser:
8 portioner
KEBAB:
- 1,2 kg lamm- eller fårfärs
- 1 dl finriven gul lök
- 2 msk olivolja
- 1 msk finhackad vitlök
- 1 msk malen spiskummin
- 2 tsk malen koriander
- 1 tsk rökt paprikapulver
- 2 tsk salt
- 1 tsk nymalen svartpeppar
YOGHURTSÅS:
- 3 dl tjock yoghurt (10–12 %)
- 2 msk majonnäs
- 1–2 msk tahini (sesampasta)
- ½ tsk finriven eller finhackad vitlök
- 1 tsk pressad citron
- 1 tsk torkad mynta ca ½ tsk salt
TILL SERVERINGEN:
- 3 dl finstrimlad isbergssallad
- 2 grovhackade tomater
- ½ tärnad gurka
- milda chilifrukter,
- inlagda eller grillade zucchinier,
- lätt saltade eller grillade 8 pitabröd
- tjock chilisås, som biber salçasi, gochujang eller sriracha
Använd gärna en digital termometer för att få en genomstekt men saftig bit kött.
Döner Kebab
RECEPT
Det finns många sätt att laga denna klassiker med ursprung i Turkiet. Vanligt är att skiva lammstek och trä på spett. Det här är en hemmaversion på färs. Fårfärs ger rätten ett extra djup. Det finns i butiker med orientaliska livsmedel, precis som biber salçasi. Men lammfärs går också bra.
Ingredienser:
8 portioner
KEBAB:
- 1,2 kg lamm- eller fårfärs
- 1 dl finriven gul lök
- 2 msk olivolja
- 1 msk finhackad vitlök
- 1 msk malen spiskummin
- 2 tsk malen koriander
- 1 tsk rökt paprikapulver
- 2 tsk salt
- 1 tsk nymalen svartpeppar
YOGHURTSÅS:
- 3 dl tjock yoghurt (10–12 %)
- 2 msk majonnäs
- 1–2 msk tahini (sesampasta)
- ½ tsk finriven eller finhackad vitlök
- 1 tsk pressad citron
- 1 tsk torkad mynta ca ½ tsk salt
TILL SERVERINGEN:
- 3 dl finstrimlad isbergssallad
- 2 grovhackade tomater
- ½ tärnad gurka
- milda chilifrukter,
- inlagda eller grillade zucchinier,
- lätt saltade eller grillade 8 pitabröd
- tjock chilisås, som biber salçasi, gochujang eller sriracha
Använd gärna en digital termometer för att få en genomstekt men saftig bit kött.
Gör så här:
LAGAS I FÖRVÄG:
- Blanda färsen med resten av ingredienserna till kebaben i en rymlig bunke. Rör om ganska länge tills färsen börjar bli smetig.
- Forma till ett fast avlångt stycke, cirka 25 × 10 × 10 centimeter. Klappa alla sidorna med handen för att göra den fast och få bort luftfickor och sprickor. Detta är mycket viktigt, annars kan hela färsbiten falla isär på grillen. Låt vila i kylen medan grillen blir klar och tillbehören görs i ordning.
- Blanda ingredienserna till såsen. Strimla salladen, hacka tomaterna och tärna gurkan.
LAGAS UTE:
- Tänd en grill med lock, med bränslet på ena sidan. När kolet är vitt, lägg på kebaben på indirekt värme (sidan utan kol). Grilla minst 20 minuter. Vänd var fjärde, femte minut så biten får fin färg runtom. När kebaben känns fast, fint brynt och kärntemperaturen är cirka 68 grader är den färdig (den kommer att stiga flera grader när den vilar).
- Låt vila 15 minuter under löst pålagd aluminiumfolie. Grilla eventuellt chilifrukt och zucchini. Värm bröden försiktigt på grillen. Skär köttet i skivor eller strimlor och servera med varma pitabröd, sallad, tomat, gurka, chilifrukt, zucchini, yoghurtsås och stark röd sås.