italiensk fiskgryta
Ingredienser:

4 portioner.

  • ½ purjolök,
  • 1 citron,
  • 100 g soltorkade tomater,
  • 1 dl vitt vin,
  • 800 g konserverade körsbärstomater,
  • 1 msk balsamvinäger,
  • 500 torskfilé,
  • 1 ½ urkärnade kalamataoliver.

Italiensk fiskgryta

RECEPT

Bjud på en mustig fiskgryta med oliver och citron!

Ingredienser:

4 portioner.

  • ½ purjolök,
  • 1 citron,
  • 100 g soltorkade tomater,
  • 1 dl vitt vin,
  • 800 g konserverade körsbärstomater,
  • 1 msk balsamvinäger,
  • 500 torskfilé,
  • 1 ½ urkärnade kalamataoliver.
Gör så här:
  1. Skölj purjolöken och strimla. Skiva citronen, skala och skiva 3 klyftor vitlök tunt. 
  2. Hetta upp olivolja i en djup panna och stek purjolök och vitlök utan att de får färg. Klipp ned de soltorkade tomaterna. Tillsätt citronskivor, 1 tsk torkad timjan, 1 tsk torkad oregano och stek ett par minuter. 
  3. Häll på vin och 2 msk fiskfond och koka 1 minut. Häll på tomater, balsamvinäger och 1 msk honung. Häll ca 1 dl vatten i varje tomatförpackning, skaka försiktigt och häll vattnet i panna. Låt koka 5 minuter. 
  4. Dela torskfilén i mindre bitar. Rör ned torsken och oliver i pannan, låt puttra försiktigt 5 minuter eller tills fisken är klar. Smaka av med salt och peppar. Riv över färsk basilika eller persilja och servera med bulgur eller matgryn.

Ur boken Grönare middagar.

Författare: Johanna Andersson och Caroline Wilbois.

Foto: Sofia Kallner.

Förlag: Norstedts 2021.

omslagsbild på boken Grönare middagar