
Ingredienser:
4 portioner.
- ½ purjolök,
- 1 citron,
- 100 g soltorkade tomater,
- 1 dl vitt vin,
- 800 g konserverade körsbärstomater,
- 1 msk balsamvinäger,
- 500 torskfilé,
- 1 ½ urkärnade kalamataoliver.
Italiensk fiskgryta
RECEPT
Bjud på en mustig fiskgryta med oliver och citron!
Ingredienser:
4 portioner.
- ½ purjolök,
- 1 citron,
- 100 g soltorkade tomater,
- 1 dl vitt vin,
- 800 g konserverade körsbärstomater,
- 1 msk balsamvinäger,
- 500 torskfilé,
- 1 ½ urkärnade kalamataoliver.
Gör så här:
- Skölj purjolöken och strimla. Skiva citronen, skala och skiva 3 klyftor vitlök tunt.
- Hetta upp olivolja i en djup panna och stek purjolök och vitlök utan att de får färg. Klipp ned de soltorkade tomaterna. Tillsätt citronskivor, 1 tsk torkad timjan, 1 tsk torkad oregano och stek ett par minuter.
- Häll på vin och 2 msk fiskfond och koka 1 minut. Häll på tomater, balsamvinäger och 1 msk honung. Häll ca 1 dl vatten i varje tomatförpackning, skaka försiktigt och häll vattnet i panna. Låt koka 5 minuter.
- Dela torskfilén i mindre bitar. Rör ned torsken och oliver i pannan, låt puttra försiktigt 5 minuter eller tills fisken är klar. Smaka av med salt och peppar. Riv över färsk basilika eller persilja och servera med bulgur eller matgryn.
Ur boken Grönare middagar.
Författare: Johanna Andersson och Caroline Wilbois.
Foto: Sofia Kallner.
Förlag: Norstedts 2021.