Tommy Myllymäki porträtt
Ingredienser:

ca 3 dl

  • 5 dl färskpressad kålrotssaft
  • 250 g smör, tärnat
  • 2 msk pressad citronsaft
  • 1 tsk finriven pepparrot
  • 2 msk finskuren ingefära
  • salt

Kålrotsmörsås

RECEPT

En variant som får hetta från pepparrot och lite beska från kålroten. God framför allt till fiskrätter.

Ingredienser:

ca 3 dl

  • 5 dl färskpressad kålrotssaft
  • 250 g smör, tärnat
  • 2 msk pressad citronsaft
  • 1 tsk finriven pepparrot
  • 2 msk finskuren ingefära
  • salt
Gör så här:
  1. Kör kålroten i en råsaftcentrifug. Koka kålrotssaften i en kastrull tills cirka 1 dl återstår. Tillsätt citronsaften och koka upp, tillsätt smöret under vispning i omgångar.
  2. Mixa såsen slät med stavmixer. Smaka av med salt, pepparrot och ingefära. Behövs mer syra smakar du av med citronsaft, man ska helst inte blanda vin- och fruktsyra.

ANVÄNDNING

Framförallt fiskrätter.

 

Vill du prova ett annat recept ur samma bok?

Här hittar du recept på Morotssmörsås och Mornaysås.

 

Ur Såser

Författare: Tommy Myllymäki

Fotografi: Charlie Drevstam

Förlag: Natur & Kultur

Göttigaste såserna

Såsen är den viktigaste komponenten för att skapa balans och harmoni i en maträtt, menar Tommy Myllymäki, som nu kommer med en färsk upplaga av boken Såser.

Att laga bra såser är den smarta vägen till framgång i köket för både hemmakockar och proffs. säger Tommy Myllymäki, årets kock 2007.

Hans bok Såser kom ut första gången redan 2013. Nu finns en ny upplaga i bokhandeln.

– Alla såser i boken är mina egna tolkningar. Visst finns det original och förlagor till de flesta av recepten, men det handlar trots allt om personligt utmejslade varianter.

Steg för steg visar Myllymäki prov på hur hobbymatlagaren hittar rätt smak, doft, konsistens och textur på såsen.

– Det vanligaste felet vi gör hemma i köket är att vi kokar alltför länge och med för mycket vatten. Många av smakerna utvinns ganska fort. Och det finns ju ingen anledning till att det ska gå långsamt om det går att göra snabbt.