Kardemummadoftande kycklinggryta klar att serveras
Ingredienser:

4 portioner

  • 2 msk oliv-, kokos- eller rapsolja
  • 1 stor gul lök, skalad och finhackad
  • 2 stora röda paprikor, urkärnade och skurna i 2 cm stora bitar
  • 8 kardemummakapslar, lätt krossade
  • 5–6 kycklinglårfiléer (ungefär 550 g), fettet bortskuret och filéerna delade i fyra bitar vardera
  • 20 g färsk ingefära, skalad och finhackad
  • 1 tsk spiskumminfrön
  • 1/2 tsk krossade chiliflakes
  • 1 tsk garam masala
  • 4 dl kycklingbuljong (1 buljongtärning)
  • 4 msk helfet crème fraiche eller vispgrädde (ungefär 50 g), 34–40 % fetthalt
  • en liten näve färska korianderblad
  • till servering salt och nymalen svartpeppar

NÄRINGSINNEHÅLL PER PORTION  

KALORIER 305   

PROTEIN 31 g  

KOLHYDRATER 8 g  

FETT 16 g  

FIBRER 3 g

Kardemummadoftande kycklinggryta

RECEPT

Det här är en läcker, krämig kycklinggryta med varma kryddor och kardemumma. Ett näringsrikt recept med under 400 kalorier.

Ingredienser:

4 portioner

  • 2 msk oliv-, kokos- eller rapsolja
  • 1 stor gul lök, skalad och finhackad
  • 2 stora röda paprikor, urkärnade och skurna i 2 cm stora bitar
  • 8 kardemummakapslar, lätt krossade
  • 5–6 kycklinglårfiléer (ungefär 550 g), fettet bortskuret och filéerna delade i fyra bitar vardera
  • 20 g färsk ingefära, skalad och finhackad
  • 1 tsk spiskumminfrön
  • 1/2 tsk krossade chiliflakes
  • 1 tsk garam masala
  • 4 dl kycklingbuljong (1 buljongtärning)
  • 4 msk helfet crème fraiche eller vispgrädde (ungefär 50 g), 34–40 % fetthalt
  • en liten näve färska korianderblad
  • till servering salt och nymalen svartpeppar

NÄRINGSINNEHÅLL PER PORTION  

KALORIER 305   

PROTEIN 31 g  

KOLHYDRATER 8 g  

FETT 16 g  

FIBRER 3 g

Gör så här:

PREPPA 15 minuter,

LAGA 30 minuter

  1.  Värm oljan i en stor stekpanna. Tillsätt lök, paprika och krossade kardemummakapslar och stek på ganska hög värme i 5–6 minuter eller tills löken börjar få färg. Rör om med jämna mellanrum.
  2. Lägg i kyckling och ingefära och stek i ytterligare 3 minuter under omrörning. Strö över spiskumminfrön, chiliflakes och garam masala och stek i ytterligare 30 sekunder under omrörning.
  3. Häll i buljongen, salta och peppra ordentligt och koka upp tills det sjuder sakta. Låt sjuda i 20 minuter eller tills kycklingen är mör och såsen har reducerats avsevärt. Rör om då och då.
  4. Tillsätt crème fraiche och låt puttra i 1–2 minuter under omrörning.
  5. Servera med massor av koriander, ugnsstekta blomkålsbuketter och lättkokta bladgrönsaker. (Ät inte kardemummakapslarna).

Ur: Mosleymetoden i praktiken

Författare: Clare Bailey och Justine Pattison

Förlag: Bonnier fakta

Michael Mosley diagnostiserades med typ 2-diabetes. På åtta veckor gick han ner nästan nio kilo – och hans diabetes gick tillbaka. 

Michael Mosley är upphovsmannen till 5:2-dieten och periodisk fasta. Hans senaste bok är matig i dubbel bemärkelse, fullmatad med 121 näringsrika och kalorisnåla recept och mycket nyttig gå-ned-i-vikt-fakta. Boken är i huvudsak skriven av Michael Mosleys fru Clare Bailey, till vardags allmänläkare som ”brinner för att hjälpa sina patienter att gå ner i vikt och förebygga och få bukt med typ 2-diabetes med hjälp av kosten”. Recepten började lagas under pandemin och innehåller förslag på både frukost, lunch och middag. ”Boken är för dem som försöker få livspusslet att gå ihop och inte riktigt hinner laga mat; för dem som inte tycker det är så kul, eller inte har tålamod att stå vid spisen i flera timmar...”.

Vill du prova ett recept till ur boken? Här hittar du ett på Laxburgare