Ingredienser:
4 portioner
Pajskal
- 1 förp. kokta kikärter (400 g)
- 2+1 msk extra virgin olivolja
- 3 msk mandelmjöl
- 1 tsk havrekli eller
- fiberhusk
Fyllning
- 1 gul lök
- 1 rödlök
- 1 msk olivolja
- 250 g körsbärstomater
- ½ dl gröna urkärnade oliver
- 1 tsk torkad oregano
- ½ tsk torkad basilika/timjan
- ½ tsk torkad gurkmeja
- ½ tsk svartpeppar
- 60 gram parmesanost/getost
- 4 msk bladpersilja
- ugnsfolie
Avokadoröra med nötter
- 2 avokador
- 1–2 msk citronsaft
- 1 msk jordnötssmör
- 3 msk grovhackade
- valnötter
Förbered gärna dagen innan, täck över och ställ i kylskåp.
Kikärtspaj med tomat och lök
RECEPT
Energirik paj som är helt glutenfri. Pajskalet kan förberedas dagen innan.
Ingredienser:
4 portioner
Pajskal
- 1 förp. kokta kikärter (400 g)
- 2+1 msk extra virgin olivolja
- 3 msk mandelmjöl
- 1 tsk havrekli eller
- fiberhusk
Fyllning
- 1 gul lök
- 1 rödlök
- 1 msk olivolja
- 250 g körsbärstomater
- ½ dl gröna urkärnade oliver
- 1 tsk torkad oregano
- ½ tsk torkad basilika/timjan
- ½ tsk torkad gurkmeja
- ½ tsk svartpeppar
- 60 gram parmesanost/getost
- 4 msk bladpersilja
- ugnsfolie
Avokadoröra med nötter
- 2 avokador
- 1–2 msk citronsaft
- 1 msk jordnötssmör
- 3 msk grovhackade
- valnötter
Förbered gärna dagen innan, täck över och ställ i kylskåp.
Gör så här:
Tid 1 tim. Ugn 225°
- 1. Skölj kikärterna i kallt vatten, låt dem rinna av och mixa dem med olja i en matberedare. Tillsätt mandelmjöl och havrekli eller fiberhusk.
- 2. Smörj en pajform (ca 28 cm i diameter) med olja. Tryck ut pajdegen tunt i formen och ca 2 cm upp mot kanten. Nagga pajskalet med en gaffel och grädda mitt i ugnen ca 10 minuter.
- 3. Skala och skiva löken. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs tills den mjuknat utan att ta färg.
- 4. Dela tomaterna. Hacka oliverna grovt. Lägg tomaterna i botten av pajskalet, lägg löken och oliverna ovanpå. Strö över örter och kryddor och avsluta med parmesanost.
- 5. Sätt in pajen mitt i ugnen i 225° 20 minuter. Täck med aluminiumfolie och grädda ytterligare ca 15 minuter.
- 6. Dela avokadorna, gröp ur fruktköttet och mosa fruktköttet med jordnötssmör och citron. Rör ner grovhackade valnötter.
- 7. Servera pajen med avokadoröra och en grön sallad.
Ur "Hjärtvänlig mat"
Författare: Gun-Marie Nachtnebel, Annika Tidehorn
Foto: Bianca Brandon-Cox
Förlag: Norstedts
Hjärtvänlig mat serverar matrecept och lättsmält fakta för att förebygga hjärt– och kärlsjukdomar.