Ingredienser:

4 portioner

Pajskal

  • 1 förp. kokta kikärter (400 g)
  • 2+1 msk extra virgin olivolja
  • 3 msk mandelmjöl
  • 1 tsk havrekli eller
  • fiberhusk

Fyllning

  • 1 gul lök
  • 1 rödlök
  • 1 msk olivolja
  • 250 g körsbärstomater
  • ½ dl gröna urkärnade oliver
  • 1 tsk torkad oregano
  • ½ tsk torkad basilika/timjan
  • ½ tsk torkad gurkmeja
  • ½ tsk svartpeppar
  • 60 gram parmesanost/getost
  • 4 msk bladpersilja
  • ugnsfolie

Avokadoröra med nötter

  • 2 avokador
  • 1–2 msk citronsaft
  • 1 msk jordnötssmör
  • 3 msk grovhackade
  • valnötter

Förbered gärna dagen innan, täck över och ställ i kylskåp.

Kikärtspaj med tomat och lök

RECEPT

Energirik paj som är helt glutenfri. Pajskalet kan förberedas dagen innan.

Ingredienser:

4 portioner

Pajskal

  • 1 förp. kokta kikärter (400 g)
  • 2+1 msk extra virgin olivolja
  • 3 msk mandelmjöl
  • 1 tsk havrekli eller
  • fiberhusk

Fyllning

  • 1 gul lök
  • 1 rödlök
  • 1 msk olivolja
  • 250 g körsbärstomater
  • ½ dl gröna urkärnade oliver
  • 1 tsk torkad oregano
  • ½ tsk torkad basilika/timjan
  • ½ tsk torkad gurkmeja
  • ½ tsk svartpeppar
  • 60 gram parmesanost/getost
  • 4 msk bladpersilja
  • ugnsfolie

Avokadoröra med nötter

  • 2 avokador
  • 1–2 msk citronsaft
  • 1 msk jordnötssmör
  • 3 msk grovhackade
  • valnötter

Förbered gärna dagen innan, täck över och ställ i kylskåp.

Gör så här:

 Tid 1 tim. Ugn 225°

  • 1. Skölj kikärterna i kallt vatten, låt dem rinna av och mixa dem med olja i en matberedare. Tillsätt mandelmjöl och havrekli eller fiberhusk.
  • 2. Smörj en pajform (ca 28 cm i diameter) med olja. Tryck ut pajdegen tunt i formen och ca 2 cm upp mot kanten. Nagga pajskalet med en gaffel och grädda mitt i ugnen ca 10 minuter.
  • 3. Skala och skiva löken. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs tills den mjuknat utan att ta färg.
  • 4. Dela tomaterna. Hacka oliverna grovt. Lägg tomaterna i botten av pajskalet, lägg löken och oliverna ovanpå. Strö över örter och kryddor och avsluta med parmesanost.
  • 5. Sätt in pajen mitt i ugnen i 225° 20 minuter. Täck med aluminiumfolie och grädda ytterligare ca 15 minuter.
  • 6. Dela avokadorna, gröp ur fruktköttet och mosa fruktköttet med jordnötssmör och citron. Rör ner grovhackade valnötter.
  • 7. Servera pajen med avokadoröra och en grön sallad.

    Ur "Hjärtvänlig mat"

    Författare: Gun-Marie Nachtnebel, Annika Tidehorn
    Foto: Bianca Brandon-Cox
    Förlag: Norstedts

    Hjärtvänlig mat serverar matrecept och lättsmält fakta för att förebygga hjärt– och kärlsjukdomar.