Ingredienser:

Portioner: 2

  • 4 dl kokta kikärtor
  • 1 röd paprika
  • ¼ rödlök
  • 8 rädisor 
  • oraffinerat salt
  • svartpeppar 
  • 1 kruka basilika
  • 1 vitlöksklyfta
  • ½ dl pinjenötter
  • 1 ½ dl parmesanost, finriven
  • ½ dl olivolja
  • valfria groddar för dekoration

Tips!

Spara eventuell överbliven pesto i kylen. Det håller i upp till en vecka.

Kikärtssallad med basilikapesto

RECEPT

Läcker kikärtssallad med paprika, rödlök, rädisor och basilikapesto. Kikärtorna och hemmagjord pesto är en perfekt kombination.

Ingredienser:

Portioner: 2

  • 4 dl kokta kikärtor
  • 1 röd paprika
  • ¼ rödlök
  • 8 rädisor 
  • oraffinerat salt
  • svartpeppar 
  • 1 kruka basilika
  • 1 vitlöksklyfta
  • ½ dl pinjenötter
  • 1 ½ dl parmesanost, finriven
  • ½ dl olivolja
  • valfria groddar för dekoration

Tips!

Spara eventuell överbliven pesto i kylen. Det håller i upp till en vecka.

Gör så här:
  1. Hacka paprikan, rädisor och rödlöken. Blanda med kikärtorna i en skål. 
  2. Plocka av basilikabladen. Pressa vitlöksklyftan. Blanda ihop basilika och vitlök i en skål. Mixa ner med pinjenötterna, parmesanosten och olivoljan i en matbredare. 
  3. Häll sedan peston över kikärtsalladen, samt lite salt och peppar, och blanda. Dekorera med groddar. 

Ur "Sockerdetox"

Författare: Filippa Salomonsson
Foto: Ulrika Pousette,Karla Garcia
Förlag: Bonnier Fakta

Filippa Salomonsson har alltid behövt sin dagliga dos av socker för att fungera. I boken Sockerdetox beskriver hon sin väg bort från det skadliga sockret. 

Sockret var som en falsk vän, det fanns alltid där när hon behövde det – men gjorde henne alltid besviken efteråt. Filippa Salomonsson skriver inspirerande i Sockerdetox hur hon till slut gjorde sig av med sockerbehovet, för att i stället ersätta det av god och nyttig mat. Hon talar om ”clean eating”, att använda sig av grundläggande principer som människan gjort i alla tider och undvika processade råvaror. Ut med socker och in med näring, menar Filippa Salomonsson som här beskriver sin resa bort från sockret och inspirerar med läckra alternativ och en veckas sockerdetox. 

Filippa Salomonsson: "Detta är min version av en klassisk sallad som fanns på ett lunchställe nära min high school i Miami. Jag brukade äta denna flera gånger i veckan!