Kikärtssoppa med grönkål upplagd i rosamönstrade tallrikar
Ingredienser:

4 portioner

  • 1 bukett (100 g) svart- eller grönkålsblad
  • ½ gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 msk olivolja, extra vergine
  • 2 pkt (à 380 g) kikärter, sköljda och avrunna
  • 7 dl hönsbuljong
  • salt och nymald svartpeppar

Till servering:

  • toskansk jungfruolja
  • 25 g riven parmesanost eller grana padano
  • ev. lite crema di balsamico

Kikärtssoppa med svart- eller grönkål

RECEPT

På italienska "Minestra di ceci con cavolo nero". En mättande och god soppa som värmer väl.

Ingredienser:

4 portioner

  • 1 bukett (100 g) svart- eller grönkålsblad
  • ½ gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 msk olivolja, extra vergine
  • 2 pkt (à 380 g) kikärter, sköljda och avrunna
  • 7 dl hönsbuljong
  • salt och nymald svartpeppar

Till servering:

  • toskansk jungfruolja
  • 25 g riven parmesanost eller grana padano
  • ev. lite crema di balsamico
Gör så här:
  1. Riv bort mittsträngen från kålen och riv sedan bladen i grova bitar. Skala och skiva löken och vitlöken.
  2. Hetta upp oljan i en stor gryta och fräs lök och vitlök utan att det får färg. Tillsätt kålen och låt det fräsa någon minut.
  3. Mixa en förpackning av kikärterna med en mixerstav till en puré. Tillsätt lite vatten om det blir torrt. Lägg i purén samt de resterande hela kikärterna i grytan och häll på buljongen. Låt det sjuda cirka 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  4. Servera med en god toskansk olivolja samt den rivna parmesanen.
  5. Bjud gärna på lite crema di balsamico att droppa på.

Ur "Mitt medelhavskök: till bords med en italienare och två professorer"

Författare: Fernando di Luca och Mattias Jersild

Foto: Bruno Ehrs

Förlag: Nordstedts (2018)