
Ingredienser:
4 portioner
- 1 bukett (100 g) svart- eller grönkålsblad
- ½ gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 3 msk olivolja, extra vergine
- 2 pkt (à 380 g) kikärter, sköljda och avrunna
- 7 dl hönsbuljong
- salt och nymald svartpeppar
Till servering:
- toskansk jungfruolja
- 25 g riven parmesanost eller grana padano
- ev. lite crema di balsamico
Kikärtssoppa med svart- eller grönkål
På italienska "Minestra di ceci con cavolo nero". En mättande och god soppa som värmer väl.
Ingredienser:
4 portioner
- 1 bukett (100 g) svart- eller grönkålsblad
- ½ gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 3 msk olivolja, extra vergine
- 2 pkt (à 380 g) kikärter, sköljda och avrunna
- 7 dl hönsbuljong
- salt och nymald svartpeppar
Till servering:
- toskansk jungfruolja
- 25 g riven parmesanost eller grana padano
- ev. lite crema di balsamico
Gör så här:
- Riv bort mittsträngen från kålen och riv sedan bladen i grova bitar. Skala och skiva löken och vitlöken.
- Hetta upp oljan i en stor gryta och fräs lök och vitlök utan att det får färg. Tillsätt kålen och låt det fräsa någon minut.
- Mixa en förpackning av kikärterna med en mixerstav till en puré. Tillsätt lite vatten om det blir torrt. Lägg i purén samt de resterande hela kikärterna i grytan och häll på buljongen. Låt det sjuda cirka 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
- Servera med en god toskansk olivolja samt den rivna parmesanen.
- Bjud gärna på lite crema di balsamico att droppa på.
Ur "Mitt medelhavskök: till bords med en italienare och två professorer"
Författare: Fernando di Luca och Mattias Jersild
Foto: Bruno Ehrs
Förlag: Nordstedts (2018)