Tallrikar med fint upplagda kronärtskockblad, kräm, lufttorkad skinka och baguette
Ingredienser:

4 portioner

  • 4 stora färska kronärtskockor + salt till kokningen
  • 3 dl ricotta
  • 2 dl brynt smör
  • 1 citron
  • 2 msk fint skuren kruspersilja
  • 400 g skivad lufttorkad skinka
  • 1 baguette
  • flingsalt

 

Kronärtskocka med lufttorkad skinka

RECEPT

Perfekt sommarmat för sociala måltider där du förbereder dagarna innan och sedan låter dig väl smaka tillsammans med de andra. Lite pyssligt men rackarns trevligt och gott.

Ingredienser:

4 portioner

  • 4 stora färska kronärtskockor + salt till kokningen
  • 3 dl ricotta
  • 2 dl brynt smör
  • 1 citron
  • 2 msk fint skuren kruspersilja
  • 400 g skivad lufttorkad skinka
  • 1 baguette
  • flingsalt

 

Gör så här:

Dag 1:

  1. Lägg kronärtskockorna i en stor gryta, täck med vatten och salta. För att kronärtskockorna ska hamna under ytan, placera ett mindre lock i grytan och lägg på någon form av tyngd som håller locket på plats. Koka upp och sjud tills bladen lätt lossnar om du försöker dra loss dem, det tar mellan 30 minuter och 1 timme.
  2. Häll av kokvattnet och låt kronärtskockorna svalna något. Plocka loss alla stora blad och förvara dem i kylen. Ta bort den håriga delen på hjärtat med en sked.
  3. Mixa de fyra hjärtana med ricotta och smaka av med salt och peppar. Förvara i kylen.

Dag 2:

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Lägg kronärtskocksbladen på en plåt och värm dem i ugnen. Ta ut och ringla över varmt brynt smör. Vänd runt så att smöret fördelas jämnt på bladen. Ta fram några runda serveringsfat och klicka ut ricottakrämen mitt på faten. Arrangera de varma kronärtskocksbladen runtom. Riv över citronskal och toppa med persilja och flingsalt.
  3. Bjud skivade charkuterier och nyrostade skivor av baguette till. Jättegott att dippa bladen i krämen och på så vis få ut all den goda smaken från både blad och kräm.

Sociala måltider

Mat som innebär ett visst plockande har ofta en positiv social effekt på människor. Man delar upplevelsen, man skickar runt några fat och just det bidrar ofta till mycket god stämning kring bordet. Kronärtskockor är lite pyssliga att hålla på med, men just det här receptet går utmärkt att förbereda dagen innan. När det sedan är dags att äta är det bara att värma och lägga upp och den som lagat kan vara med och vara socialt nära på en gång. Du behöver bara tvätta händerna!

Ur: Mat i sommartid

Författare: Matthias Dahlgren

Foto: Lennart Weibull

Grafisk form: Katy Kimbell

Förlag: Bonnier Fakta

I Mat i sommartid bjuder Mathias Dahlgren på tips och recept för sommarhalvårets alla timmar. Från ”Drinkar och tilltugg” och ”fest för många” till ”Sylta och safta” och ”Skördefest”. Han gör det på sitt eget originella och intressanta sätt. Eller som han säger någonstans i boken: ”Min stora lycka i livet – och samtidigt ibland min olycka – är att jag har haft lite svårt att följa de redan upptrampade stigarna och i stället valt en egen väg. Jag hoppas att min sommarbok blir en ny stig som du och många andra tycker om att vandra på tillsammans med mig.”

Mathias Dahlström drev under tio år restaurangen Bom Lloc i Stockholm, som hade en stjärna i den prestigefyllda Guide Michelin, och som tog den spanska tapas-maten till oanade höjder. Mathias Dahlgren vann 1997 Bocuse d´Or, vilket ingen tidigare i Sverige lyckats med – och har valts till Kockarnas kock inte mindre än åtta gånger. Idag driver han Rutabaga, en lakto-ovo-vegetarisk restaurang på Grand Hotel i Stockholm.

Vill du prova ett recept till ur boken? Här är ett på Tunnbrödsklämma med rökt fisk.