Kryddig köttfärssoppa i vit skål med gräddfil, koriander och avokado mm på toppen
Ingredienser:

6 portioner

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 liten grön paprika
  • 600 g nötfärs
  • 400 ml passerade tomater av god kvalitet
  • 1 liter vatten
  • 5 msk oxfond
  • 3 msk tomatpuré
  • ½ dl chilisås (gärna osötad)
  • 200 g naturell färskost 2–3 msk paprikapulver, gärna rökt
  • 1–2 tsk chilipulver
  • 1 msk gul curry
  • 1 tsk spiskummin salt, peppar matfett att steka i

Topping:

  • Gräddfil
  • Avocado
  • Hackade tomater
  • Svarta bönor
  • Koriander
  • Cheddarost

(298 kcal, 24 g protein, 17 g fett, 10 g kolhydrater)

Kryddig köttfärssoppa

RECEPT

En krämig, smakrik köttfärssoppa med lite tacofeeling. Vill man ha soppan mejerifri kan man utesluta färskosten. Det är gott att blanda i svarta bönor mot slutet. Svarta bönor innehåller resistent stärkelse och är gynnsamt för blodsockret.

Ingredienser:

6 portioner

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 liten grön paprika
  • 600 g nötfärs
  • 400 ml passerade tomater av god kvalitet
  • 1 liter vatten
  • 5 msk oxfond
  • 3 msk tomatpuré
  • ½ dl chilisås (gärna osötad)
  • 200 g naturell färskost 2–3 msk paprikapulver, gärna rökt
  • 1–2 tsk chilipulver
  • 1 msk gul curry
  • 1 tsk spiskummin salt, peppar matfett att steka i

Topping:

  • Gräddfil
  • Avocado
  • Hackade tomater
  • Svarta bönor
  • Koriander
  • Cheddarost

(298 kcal, 24 g protein, 17 g fett, 10 g kolhydrater)

Gör så här:
  1. Finhacka lök och vitlök. Kärna ur paprikan och hacka även den i små bitar.
  2. Fräs grönsakerna i lite matfett i stekpanna. Lägg över i stor kastrull. Stek nötfärsen.
  3. Lägg över den stekta färsen i kastrullen med grönsakerna.
  4. Fyll på med passerade tomater, vatten, fond, tomatpuré, chilisås, färskost och kryddor. Smaka av med lite peppar och ev. salt.
  5. Låt soppan puttra i 5–6 minuter.
  6. Lägg upp i skålar och servera med en klick gräddfil och topping.

Ur "Mina favoriter – Enkla recept för vardag och fest"

Författare: Åse Falkman Fredrikson

Foto: Lisa Wikstrand & Åse Falkman Fredrikson

Förlag: Tukan förlag

Att äta nyttigt är något som många förknippar med att kompromissa med matens njutbarhet. Men ibland går det faktiskt att både äta kakan och ha den kvar. "Mina favoriter" är en kokbok med energiberäknade recept och fokus på hälsa. Samtidigt förespråkar den inga förbud eller någon extrem diet. Istället för en strikt LCHF-kost följer recepten en ”måttlig låghydratkost”, och de innehåller mycket grönsaker – men även kött och mejerier i rimliga mängder. Författaren Åse Falkman Fredrikson skriver i förordet att hon under många år hade en problematisk relation till mat och prövade alla möjliga dieter, innan hon landade i en kost som var mer hållbar på lång sikt. ”Den kost jag förespråkar utgör ingen metod, den har ingen bokstavskombination, utan är en hälsosam kostmodell som är lätt att leva med i alla tillfällen”.