Ingredienser:

3–4 portioner

  • 1 hel kyckling
  • 2 gula lökar
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk oregano
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 msk spiskummin
  • 1 tsk salt

Kryddig kyckling med bönsalsa

RECEPT

En härlig rätt att laga på fredagskvällen och umgås kring. Dessutom mat som är hjärtvänlig.

Ingredienser:

3–4 portioner

  • 1 hel kyckling
  • 2 gula lökar
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk oregano
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 msk spiskummin
  • 1 tsk salt
Gör så här:

Hel kyckling är prisvärt. Den är lätt att tillaga i ugnen men kan också lagas i en gryta på spisen.

Tid 1 ½–2 tim. Ugn 175°

  1. Gör några snitt i skinnet och lägg kycklingen i en ugnssäker form. Skala och skär löken i klyftor och lägg runt om. Blanda olivolja med kryddor och salt och gnid in kycklingen och löken med blandningen. Stick i en stektermometer på insidan av låret (den ska inte ligga rakt mot benet). Tillaga kycklingen mitt i ugnen ca 1 timme, till en innertemperatur på 68–70°.
  2. Tomat- och avokadosalsa: Tärna tomaterna. Dela avokadorna, gröp ur fruktköttet och skär i små bitar. Skala och halvera physalisfrukterna. Blanda allt med olivolja och smaka av med salt och peppar.
  3. Svart bönsalsa: Ta hälften av löken som stekts med kycklingen och mixa med bönor, olivolja och koriander till önskad konsistens. Smaka av med salt.
  4. Skär kycklingen i delar och skiva bröstfiléerna. Servera med rörorna, lite yoghurt och tortillabröd. Fullkornsris är också gott till.

"Ur "Hjärtvänlig mat"

Boken serverar matrecept och lättsmält fakta för att förebygga hjärt– och kärlsjukdomar.

Författare: Gun-Marie Nachtnebel, Annika Tidehorn
Foto: Bianca Brandon-Cox
Förlag: Norstedts