Närbild paleomoussaka i en ugnsfom med en sked vid ena kanten
Ingredienser:

8 portioner

  • 1 aubergine
  • 2 zucchini, 
  • 400 g sötpotatis, skalad och tärnad, 
  • 2 vitlöksklyftor, krossade, 
  • ½ tsk cayennepeppar, 
  • ½ tsk chipotlepulver, 
  • färskpressad saft av 1 lime, 
  • 180 g macadamianötter, blötlagda i minst 2 timmar, 
  • 85 g soltorkade tomater i olja, avrunna, 
  • 1 tsk mald spiskummin, 
  • 1 msk färskpressad citronsaft (eller äppelcidervinäger), 
  • 1 tsk salt.

2 bakplåtar, smorda

ugnsfast form, 25 x 30 cm

Näringsinnehåll per portion

259 kcal/1 073 kJ

19,1 g fett (3,1 g mättat)

4,1 g protein

14,8 g kolhydrater (5 g sockerarter)

0,8 g salt

5,5 g fibrer

Kryddig paleomoussaka på sötpotatis

RECEPT

Prova denna moussaka tillagad på stenåldersinspirerat vis av bara rena råvaror. Fylld med nyttiga fetter, fibrer och kalium.

Ingredienser:

8 portioner

  • 1 aubergine
  • 2 zucchini, 
  • 400 g sötpotatis, skalad och tärnad, 
  • 2 vitlöksklyftor, krossade, 
  • ½ tsk cayennepeppar, 
  • ½ tsk chipotlepulver, 
  • färskpressad saft av 1 lime, 
  • 180 g macadamianötter, blötlagda i minst 2 timmar, 
  • 85 g soltorkade tomater i olja, avrunna, 
  • 1 tsk mald spiskummin, 
  • 1 msk färskpressad citronsaft (eller äppelcidervinäger), 
  • 1 tsk salt.

2 bakplåtar, smorda

ugnsfast form, 25 x 30 cm

Näringsinnehåll per portion

259 kcal/1 073 kJ

19,1 g fett (3,1 g mättat)

4,1 g protein

14,8 g kolhydrater (5 g sockerarter)

0,8 g salt

5,5 g fibrer

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 180°. Skär aubergine och zucchini i cirka 1 cm tjocka skivor. Lägg dem på de smorda plåtarna och stek i ugnen i 15 minuter. Ta ut plåten och låt grönsakerna svalna, men stäng inte av ugnen. Koka sötpotatisen i 16 minuter eller tills den är lagom mjuk. Låt rinna av. Mosa sötpotatisen och rör ner vitlök, cayennepeppar, chipotlepulver och limesaft. Ställ åt sidan.
  2. Häll macadamianötter, soltorkade tomater, spiskummin, citronsaft och salt i en mixer och kör till en slät smet.
  3. Bred ut cirka 3 msk sötpotatismos i botten på formen. Fortsätt med ett lager aubergineskivor, sedan sötpotatismos, zucchiniskivor och lite macadamianötblandning. Avsluta med ett tjockt lager macadamianötblandning.
  4. Täck över formen med ugnsfolie och baka i ugnen i 20 minuter, ta bort folien och baka ytterligare 15 minuter.

Ur "Grön paleo, proteinrika recept från växtriket"

Författare: Jenna Zoe
Foto: Clare Winfield
Förlag: Lind & Co

I Grön paleo finns recepten till en proteinrik vegetarisk stenålders­kost. Färska frukter, grönsaker, bladgrönt, nötter och frön blir härliga rätter som både smakar och mättar

Paleo är en förkortning på paleolitikum, den vetenskapliga benämningen på stenåldern. Paleokost handlar alltså om att äta på samma sätt som våra förfäder. Rena, oprocessade livsmedel rika på fibrer, kalium och nyttiga fetter fritt från raffinerat socker, spannmål och mejeriprodukter. Näringsfysiologen Jenna Zoe har slagit ihop det bästa från paleo- och vegankosten och sammanställt den här kokboken för att inspirera och hjälpa läsarna att hitta balans. Näringsinnehåll per portion på varje rätt redovisas i boken.