Kycklingbullar upplagda på fat med grönsaker runt och i skålar bredvid
Ingredienser:

4 portioner

Chicken meatballs

  • 500 g kycklingfärs
  • 1 liten gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 paprika
  • 1 msk hackad färsk timjan
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 habanero eller en mildare chili
  • 1 ½ dl vetemjöl
  • olja och smör att steka i salt och nymalen svartpeppar

HET CHILISÅS

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 röda chilifrukter
  • 2 färska tomater
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 msk färska timjanblad
  • ½ dl kokande vatten
  • saften från 1 lime
  • 1 krm strösocker salt och nymalen svartpeppar
  • olja att steka i

TILL SERVERING salladsblad, strimlad rödkål och morot i strimlor

Kycklingbullar med het sås från Afrika

RECEPT

Smakrika kycklingbullar från Benin. Helt klart en av barnens favoriträtter. Forma och stek kycklingköttbullarna direkt eller låt färsblandningen stå till sig i 1–2 timmar innan du formar bollarna – då hinner smakerna utvecklas.

Ingredienser:

4 portioner

Chicken meatballs

  • 500 g kycklingfärs
  • 1 liten gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 paprika
  • 1 msk hackad färsk timjan
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 habanero eller en mildare chili
  • 1 ½ dl vetemjöl
  • olja och smör att steka i salt och nymalen svartpeppar

HET CHILISÅS

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 röda chilifrukter
  • 2 färska tomater
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 msk färska timjanblad
  • ½ dl kokande vatten
  • saften från 1 lime
  • 1 krm strösocker salt och nymalen svartpeppar
  • olja att steka i

TILL SERVERING salladsblad, strimlad rödkål och morot i strimlor

Gör så här:
  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs lök och vitlök i några minuter.
  2. Hacka paprikan och tillsätt den tillsammans med timjan och tomatpuré. Fortsätt att steka under omrörning en stund till.
  3. Smaka av med salt och peppar och låt sjuda i ytterligare 5 minuter.
  4. Dela chilin, ta bort kärnor och mellanväggar och hacka den sedan.
  5. Mixa det stekta med chilin till en röra.
  6. Lägg kycklingfärsen i stor skål. Salta och peppra och tillsätt röran och mjölet. Blanda till en jämn färs.
  7. Forma färsen till köttbullar. Stek dem runtom i olja och smör i en panna i cirka 10 minuter – det är viktigt att de är genomstekta.
  8. Skala och hacka lök och vitlök till såsen. Hacka även chilin och tomaterna.
  9. Hetta upp olja i en kastrull och stek lök, vitlök och chili i 2 minuter.
  10. Blanda i tomater, tomatpuré och timjan. Häll över det kokande vattnet och låt koka i 15 minuter under lock.
  11. Tillsätt limesaft och socker och smaka av med salt och peppar.
  12. Servera kycklingbullarna på salladsblad med den heta såsen och gärna en rödkålssallad och tunt skuren morot.

Som vanligt får du anpassa mängden kolhydrater efter eget tycke. 

Ur Smaker från Afrika

Författare: Khadija Mohamud

Fotograf: Helén Pe

Förlag: Bonnier Fakta.

Prova gärna receptet Mustig Biffgryta från Elfenbenskusten ur samma bok. 


Detta är Khadijas Mohamuds andra kokbok. Den första – Khadijas kök – fokuserade på maten från Östafrika, medan Smaker från Afrika tar intryck från större delar av Afrika.

I boken presenteras ett femtiotal smakrika typiska recept från olika delar av Afrika, som shakshuka, tagine och jollof rice. Men också kanske mindre bekanta rätter, som den gambianska kycklinggrytan med jordnötssmör, domoda, eller grönsaksgrytan shakalaka, och den mustiga köttgrytan från Etiopien och Eritrea, zigni.

Khadija Mohamud driver matbloggen och instagram-kontot @khadijaskitchen.se där mat från hela världen ryms, med fokus på rätter från Afrika. Smaker från Afrika ger inspiration att upptäcka nya spännande smakkombinationer.

Omslagsbild: Smaker från Afrika av Khadija Mahamud