Lammbog med spenat och kikärtor i en gryta med citron bredvid
Ingredienser:

4 portioner  

  • 1 kg lammbog, i grova bitar
  • ca 1 1/2 liter vatten
  • 3 tsk salt
  • 1 ½ kg färsk spenat med stjälk, eller 500 g fryst bladspenat
  • 1 gul lök 1 burk kokta kikärtor (ca 400 g)
  • 1 citron olivolja nymalen svartpeppar

TILL SERVERING

Nykokt ris och citron att pressa över

Lammbog med spenat och kikärtor

RECEPT

Lahmi aldaan walsabanikh, eller lammbog med spenat och kikärtor tillagagat på palestinskt vis enligt Tareq Taylors familjerecept.

Ingredienser:

4 portioner  

  • 1 kg lammbog, i grova bitar
  • ca 1 1/2 liter vatten
  • 3 tsk salt
  • 1 ½ kg färsk spenat med stjälk, eller 500 g fryst bladspenat
  • 1 gul lök 1 burk kokta kikärtor (ca 400 g)
  • 1 citron olivolja nymalen svartpeppar

TILL SERVERING

Nykokt ris och citron att pressa över

Gör så här:
  1. Skölj köttet och lägg det i en kastrull. Häll i vatten tills det täcker köttet, salta och låt sedan koka i cirka 4 timmar. Tina fryst spenat under tiden.
  2. Skölj och torka den färska spenaten. Grovhacka den sedan.
  3. Skala och hacka löken. Stek lök och spenat i olja i en större kastrull en stund. Tillsätt kikärtorna och smaka av med salt.
  4. Ta upp köttet och sila buljongen. Lägg köttbitarna ovanpå spenat och kikärtor i kastrullen. Häll på buljongen från köttkoket och låt alltsammans koka i cirka 10 minuter.
  5. Dela citronen och pressa halvorna över alltihop. Smaka av med salt och peppar.
  6. Servera med ris och ännu mer citron att pressa över.

Ur Tareq Taylors matresa med rätter från Jerusalem och min familj

Författare: Tareq Taylor

Foto: Peter Carlsson, med flera.

Förlag: Bonnier Fakta

”Att som vuxen återvända till Palestina är som att komma hem”, skriver Tareq Taylor i sin nya kokbok där han lagar sin familjs mat.

Tareq Taylor följer med sin pappa till hemlandet Palestina. Recepten i boken kommer från pappans fru och hans syster.  – Dessa kvinnor är mina två stora inspirationskällor när det gäller arabisk matlagning. Tareq Taylors matresa är också namnet på det TV-program som sändes på SVT våren 2021, och är en djupdykning i matens historia. I Mellanöstern finns rötterna till ursvenska rätter som köttbullar, kåldolmar och kalops. ”Mellanösterns mat och miljö är i hög grad min egen historia. Kanske är det inte så konstigt att jag är överväldigad”, skriver han i förordet. I boken håller sig Tareq Taylor slaviskt till de båda kvinnornas recept – för att inte bryta med något kulturarv. Om du anpassar recepten efter dina egna diabetes-preferenser är du säkert ursäktad.