Laxburgare och sallad på tallrik
Ingredienser:

2 portioner

  • 2 skinnfria laxfilébitar (120 g) skurna i stora bitar
  • 15 g färsk koriander, bladen grovhackade, plus extra till servering
  • 1 vitlöksklyfta, skalad och finriven
  • 15 g färsk ingefära, skalad och finriven
  • 2 tsk mörk soja eller 1 tsk fisksås
  • 2 salladslökar, ansade och tunt skivade
  • 1 medelstor färsk röd chilifrukt, finhackad, eller 1/2 –1 tsk krossade chiliflakes
  • 2 tsk oliv-, kokos- eller rapsolja
  • nymalen svartpeppar
  • limeklyftor, till servering

NÄRINGSINNEHÅLL PER PORTION  

KALORIER 304 

PROTEIN 25 g  

KOLHYDRATER 3 g  

FETT 21 g  

FIBRER 1 g

Laxburgare

RECEPT

Det går snabbt att tillaga enkla fiskburgare. Servera med finhackad röd chili om du gillar hetta. Ett näringsrikt recept med under 400 kalorier.

Ingredienser:

2 portioner

  • 2 skinnfria laxfilébitar (120 g) skurna i stora bitar
  • 15 g färsk koriander, bladen grovhackade, plus extra till servering
  • 1 vitlöksklyfta, skalad och finriven
  • 15 g färsk ingefära, skalad och finriven
  • 2 tsk mörk soja eller 1 tsk fisksås
  • 2 salladslökar, ansade och tunt skivade
  • 1 medelstor färsk röd chilifrukt, finhackad, eller 1/2 –1 tsk krossade chiliflakes
  • 2 tsk oliv-, kokos- eller rapsolja
  • nymalen svartpeppar
  • limeklyftor, till servering

NÄRINGSINNEHÅLL PER PORTION  

KALORIER 304 

PROTEIN 25 g  

KOLHYDRATER 3 g  

FETT 21 g  

FIBRER 1 g

Gör så här:

Preppa 15 minuter

Laga 8 minuter

  1. Lägg laxbitarna i en matberedare tillsammans med koriander, vitlök, ingefära och soja eller fisksås. Krydda rikligt med svartpeppar och mixa i intervaller till en tjock massa med lite bitar i, den ska inte vara alltför slät.
  2. Ta upp kniven ur matberedaren och rör ner salladslök och chili. Rulla smeten till två bollar och platta ut dem till burgare.
  3. Värm oljan i en medelstor stekpanna med nonstick-beläggning och stek burgarna på låg värme i 3–4 minuter på varje sida eller tills de är gyllenbruna och genomstekta.
  4. Servera med limeklyftor och en blandad sallad.

Ur: Mosleymetoden i praktiken

Författare: Clare Bailey och Justine Pattison

Förlag: Bonnier fakta

Michael Mosley diagnostiserades med typ 2-diabetes. På åtta veckor gick han ner nästan nio kilo – och hans diabetes gick tillbaka. 

Michael Mosley är upphovsmannen till 5:2-dieten och periodisk fasta. Hans senaste bok är matig i dubbel bemärkelse, fullmatad med 121 näringsrika och kalorisnåla recept och mycket nyttig gå-ned-i-vikt-fakta. Boken är i huvudsak skriven av Michael Mosleys fru Clare Bailey, till vardags allmänläkare som ”brinner för att hjälpa sina patienter att gå ner i vikt och förebygga och få bukt med typ 2-diabetes med hjälp av kosten”. Recepten började lagas under pandemin och innehåller förslag på både frukost, lunch och middag. ”Boken är för dem som försöker få livspusslet att gå ihop och inte riktigt hinner laga mat; för dem som inte tycker det är så kul, eller inte har tålamod att stå vid spisen i flera timmar...”.

Vill du prova ett recept till ur boken? Här hittar du ett på Kardemummadoftande kycklinggryta.