Melanzane alla parmigiana
Ingredienser:

4 portioner

  • 800 g aubergine
  • 1 tsk salt
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk tomatpuré
  • 800 g krossade tomater
  • 1 msk honung
  • ½ msk balsamvinäger
  • salt och grovmalen svartpeppar
  • 375 g mozzarella
  • 1 kruka basilika
  • 3 dl finriven parmesan

Tid 50 min. Ugn 200°.

Melanzane alla parmigiana

RECEPT

Vad sägs om en gryta med aubergine och mozzarella, toppad med parmesan!?

Ingredienser:

4 portioner

  • 800 g aubergine
  • 1 tsk salt
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk tomatpuré
  • 800 g krossade tomater
  • 1 msk honung
  • ½ msk balsamvinäger
  • salt och grovmalen svartpeppar
  • 375 g mozzarella
  • 1 kruka basilika
  • 3 dl finriven parmesan

Tid 50 min. Ugn 200°.

Gör så här:
  1. Skär auberginerna i 1 cm tjocka skivor på längden och lägg ut på t ex en skärbräda. Salta skivorna och låt dem vätska av sig ca 15 min. Torka av vätskan och lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper. Rosta högt upp i ugnen tills de är mjuka och har fått färg, ca 10 min.
  2. Skala och hacka lök och vitlök fint. Hetta upp oljan i en kastrull och stek lök och vitlök tills löken mjuknat utan att få färg. Tillsätt tomatpurén och stek
  3. ytterligare någon minut. Tillsätt krossade tomater, honung och vinäger och låt koka ca 20 min. Smaka av med salt och peppar. Mixa ev såsen slät med en stavmixer.
  4. Skär mozzarellan i tunna skivor. Varva aubergine, mozzarella och basilikablad i en ugnssäker form, eller fyra ugnssäkra portionsformar. Häll över
  5. tomatsåsen och strö över parmesanosten. Gratinera i mitten av ugnen ca 20 min. Servera med en sallad.
vår kokbok vego
Vår kokbok vego. Förlag: Coop och Norstedts, foto: Coop, redaktion: Sara Begner, Danielle Brookes.⁠