Misostekt kantarellpytt med grönkål och hasselnötter
Ingredienser:

4 portioner

  • 3 dl matvete,
  • 400 g kantareller, eller annan svamp,
  • 1 msk misopasta,
  • 200 g vaxbönor eller gröna bönor,
  • 200 g grönkål,
  • 1 dl majonnäs,
  • 1 msk dijonsenap,
  • 1,5 dl riven lagrad ost,
  • 1 dl rostade hasselnötter.

Misostekt kantarellpytt med grönkål och hasselnötter

RECEPT

Har du haft lyckan att plocka svamp och vill göra en ny maträtt på skogens guld så har du ett läckert recept här!

Ingredienser:

4 portioner

  • 3 dl matvete,
  • 400 g kantareller, eller annan svamp,
  • 1 msk misopasta,
  • 200 g vaxbönor eller gröna bönor,
  • 200 g grönkål,
  • 1 dl majonnäs,
  • 1 msk dijonsenap,
  • 1,5 dl riven lagrad ost,
  • 1 dl rostade hasselnötter.
Gör så här:

Koka matvetet enligt anvisningarna på förpackningen. Skala och skiva 3 klyftor vitlök, hetta upp rapsolja i en stekpanna och stek löken försiktigt. Ansa kantarellerna och riv ner dem för hand i pannan. Stek tills de får lite färg. Tillsätt misopasta, 1 msk balsamvinäger, 1 msk soja och 1 tsk torkad timjan. Ansa bönorna och tillsätt i pannan. Riv grönkålen i mindre bitar och rensa bort den grova stjälken, tillsätt grönkålen och låt allt stekas ett par minuter. Blanda majonnäs och senap. Häll det kokta matvetet i stekpannan och tillsätt osten. Rör om och låt osten smälta, smaka av med salt och peppar. Toppa svamppytten med hasselnötterna och servera med senapsmajonnäsen.

Ur boken Grönare middagar.

Författare: Johanna Andersson och Caroline Wilbois.

Foto: Sofia Kallner.

Förlag: Norstedts 2021.

omslagsbild på boken Grönare middagar