
4 portioner
Morotsbiffar
- 250 g morötter
- 1 halloumi, ca 200 g
- 2 ägg
- ¾ dl ströbröd
- 1 krm chiliflakes
- salt och nymalen svartpeppar
- olivolja
Myntatsatsiki
- Riv ½ gurka grovt och krama vätskan ur rivet.
- Blanda med 2 dl grekisk yoghurt, 1–2 rivna vitlöksklyftor och ½ dl finstrimlad mynta.
- Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Morotsbiffar
RECEPT
Enkla vegobiffar med riven morot och halloumi. Servera fräsch myntatsatsiki och klyftpotatis eller bulgur till.
4 portioner
Morotsbiffar
- 250 g morötter
- 1 halloumi, ca 200 g
- 2 ägg
- ¾ dl ströbröd
- 1 krm chiliflakes
- salt och nymalen svartpeppar
- olivolja
Myntatsatsiki
- Riv ½ gurka grovt och krama vätskan ur rivet.
- Blanda med 2 dl grekisk yoghurt, 1–2 rivna vitlöksklyftor och ½ dl finstrimlad mynta.
- Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
• Skala eller skrubba morötterna. Riv morötter och halloumi grovt på rivjärn.
• Blanda morots- och halloumiriv med ägg, ströbröd och chiliflakes. Smaksätt med salt och peppar.
• Forma smeten till åtta biffar med lite olja på händerna, så är de lättare att forma.
• Stek biffarna i olja på medelvärme i en stekpanna i ungefär 2 minuter på varje sida.
• Bjud myntatsatsiki till biffarna och klyftpotatis eller bulgur.
Till servering
myntatsatsiki, klyftpotatis eller bulgur, gärna fullkorn
Variera vegobiffen
Andra rotfrukter – det går finfint att byta ut moroten mot rödbeta, palsternacka eller sötpotatis och följa receptet i övrigt.
Krydda loss – lägg gärna till någon krydda, till exempel hackad färsk rosmarin, salvia eller timjan.
Ur "Det goda livet, maten som gör skillnad för din hälsa"
Författare: Tareq Taylor, Sara Ask
Foto: Helén Pe
Förlag: Bonnier Fakta (2020)
Fokus i kokboken ligger på smak och hälsa, och i det bjuds på informationsavsnitt om smaksinnet, aptit, näringsämnen, matvanor och råvaror – plus en massa recept förstås.
Vill du prova något mer ur samma kokbok?
Här finns recept på Quinoasallad respektive Snabba glassar