Fem morotsbiffar på ett fat med tsatsiki i en skål bredvid
Ingredienser:

4 portioner

Morotsbiffar

  • 250 g morötter
  • 1 halloumi, ca 200 g
  • 2 ägg
  • ¾ dl ströbröd
  • 1 krm chiliflakes
  • salt och nymalen svartpeppar
  • olivolja

Myntatsatsiki

  • Riv ½ gurka grovt och krama vätskan ur rivet.
  • Blanda med 2 dl grekisk yoghurt, 1–2 rivna vitlöksklyftor och ½ dl finstrimlad mynta.
  • Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Morotsbiffar

RECEPT

Enkla vegobiffar med riven morot och halloumi. Servera fräsch myntatsatsiki och klyftpotatis eller bulgur till.

Ingredienser:

4 portioner

Morotsbiffar

  • 250 g morötter
  • 1 halloumi, ca 200 g
  • 2 ägg
  • ¾ dl ströbröd
  • 1 krm chiliflakes
  • salt och nymalen svartpeppar
  • olivolja

Myntatsatsiki

  • Riv ½ gurka grovt och krama vätskan ur rivet.
  • Blanda med 2 dl grekisk yoghurt, 1–2 rivna vitlöksklyftor och ½ dl finstrimlad mynta.
  • Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Gör så här:

• Skala eller skrubba morötterna. Riv morötter och halloumi grovt på rivjärn.

• Blanda morots- och halloumiriv med ägg, ströbröd och chiliflakes. Smaksätt med salt och peppar.

• Forma smeten till åtta biffar med lite olja på händerna, så är de lättare att forma.

• Stek biffarna i olja på medelvärme i en stekpanna i ungefär 2 minuter på varje sida.

• Bjud myntatsatsiki till biffarna och klyftpotatis eller bulgur.

Till servering

myntatsatsiki, klyftpotatis eller bulgur, gärna fullkorn

Variera vegobiffen

Andra rotfrukter – det går finfint att byta ut moroten mot rödbeta, palsternacka eller sötpotatis och följa receptet i övrigt.

Krydda loss – lägg gärna till någon krydda, till exempel hackad färsk rosmarin, salvia eller timjan.

Ur "Det goda livet, maten som gör skillnad för din hälsa"

Författare: Tareq Taylor, Sara Ask

Foto: Helén Pe

Förlag: Bonnier Fakta (2020)

Fokus i kokboken ligger på smak och hälsa, och i det bjuds på informationsavsnitt om smaksinnet, aptit, näringsämnen, matvanor och råvaror – plus en massa recept förstås.