
Ca 3 dl
- 5 dl pressad morotssaft (råsaft)
- 250 g rumstempererat smör, tärnat
- 1 röd chili, halverad på längden med kärnorna kvar
- 1 lime, finrivet skal och pressad saft
- salt
Morotsreduktionen blir söt och krämig, limen möter syran och smöret rundar av – resultatet får nästan en animalisk buljongkaraktär. Sila inte bort något fruktkött.
Morotsmörsås
En söt och krämig sås som passar bra till stekta skaldjur som hummer och havskräfta.
Ca 3 dl
- 5 dl pressad morotssaft (råsaft)
- 250 g rumstempererat smör, tärnat
- 1 röd chili, halverad på längden med kärnorna kvar
- 1 lime, finrivet skal och pressad saft
- salt
Morotsreduktionen blir söt och krämig, limen möter syran och smöret rundar av – resultatet får nästan en animalisk buljongkaraktär. Sila inte bort något fruktkött.
- Koka ihop morotssaften tillsammans med chili i en kastrull, tills cirka 1 dl återstår. Var noga med att med en slickepott skrapa ner alla småbitar som sätter sig på kanterna, de ger mycket smak. Lyft ur chilin.
- Tillsätt limeskal och -saft och koka upp. Vispa ner smöret i omgångar. Smaka av med salt.
- Mixa såsen slät med stavmixer. Smaka eventuellt av med mer limesaft. Såsen ska vara söt, lite syrlig och tät.
ANVÄNDNING
Stekta skaldjur som hummer och havskräfta.
Vill du prova ett annat recept ur samma bok?
Här hittar du recept på Mornaysås och Kålrotsmörsås.
Ur: Såser
Författare: Tommy Myllymäki
Fotografi: Charlie Drevstam
Förlag: Natur & Kultur
Göttigaste såserna
Såsen är den viktigaste komponenten för att skapa balans och harmoni i en maträtt, menar Tommy Myllymäki, som nu kommer med en färsk upplaga av boken Såser.
Att laga bra såser är den smarta vägen till framgång i köket för både hemmakockar och proffs. säger Tommy Myllymäki, årets kock 2007.
Hans bok Såser kom ut första gången redan 2013. Nu finns en ny upplaga i bokhandeln.
– Alla såser i boken är mina egna tolkningar. Visst finns det original och förlagor till de flesta av recepten, men det handlar trots allt om personligt utmejslade varianter.
Steg för steg visar Myllymäki prov på hur hobbymatlagaren hittar rätt smak, doft, konsistens och textur på såsen.
– Det vanligaste felet vi gör hemma i köket är att vi kokar alltför länge och med för mycket vatten. Många av smakerna utvinns ganska fort. Och det finns ju ingen anledning till att det ska gå långsamt om det går att göra snabbt.