Mustig biffgryta med grönsaker i med ris och lime på tallrikar bredvid
Ingredienser:

4 portioner

  • 600 g grytbitar av nötkött
  • 1 msk vinäger
  • 1 msk hackad färsk rosmarin
  • 3 stora rödlökar
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 msk riven färsk ingefära
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 stora tomater, hackade
  • 2 morötter, skivade
  • 6 dl köttbuljong eller vatten
  • 150 g färska champinjoner
  • olja att steka i salt och nymalen svartpeppar

Servera med kokt ris eller risoni och limeklyftor att pressa över.

Mustig Biffgryta från Elfenbenskusten

RECEPT

Afrikansk Beef Sokossoko. Kött, grönsaker och champinjoner som puttrar ihop med mycket rödlök på slutet. Mycket smak och otroligt gott.

Ingredienser:

4 portioner

  • 600 g grytbitar av nötkött
  • 1 msk vinäger
  • 1 msk hackad färsk rosmarin
  • 3 stora rödlökar
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 msk riven färsk ingefära
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 stora tomater, hackade
  • 2 morötter, skivade
  • 6 dl köttbuljong eller vatten
  • 150 g färska champinjoner
  • olja att steka i salt och nymalen svartpeppar

Servera med kokt ris eller risoni och limeklyftor att pressa över.

Gör så här:
  1. Skär köttet i munsbitar och lägg dem i en bunke. Häll i vinägern, salta och peppra och tillsätt hälften av rosmarinen. Marinera köttet i 30 minuter.

  2. Hetta upp olja i en stekpanna och stek köttet i omgångar tills det fått fin färg. Ta sedan upp köttet.

  3. Skala alla rödlökar och hacka två av dem. Stek dem en stund tillsammans med vitlök och ingefära i samma panna. Tillsätt resten av rosmarinen och tomatpurén och fräs en stund till.

  4. Lägg i tomater, grytbitar och morötter, och häll över buljong eller vatten. Låt koka under lock i 30 minuter.

  5. Tillsätt champinjonerna och den hela löken och låt puttra i ytterligare 20 minuter.

  6. Smaka av med salt och peppar

Som vanligt får du anpassa mängden kolhydrater efter eget tycke. 

Ur Smaker från Afrika

Författare: Khadija Mohamud

Fotograf: Helén Pe

Förlag: Bonnier Fakta.

Prova gärna receptet på Kycklingbullar med het sås från Benin ur samma bok. 


Detta är Khadijas Mohamuds andra kokbok. Den första – Khadijas kök – fokuserade på maten från Östafrika, medan Smaker från Afrika tar intryck från större delar av Afrika.

I boken presenteras ett femtiotal smakrika typiska recept från olika delar av Afrika, som shakshuka, tagine och jollof rice. Men också kanske mindre bekanta rätter, som den gambianska kycklinggrytan med jordnötssmör, domoda, eller grönsaksgrytan shakalaka, och den mustiga köttgrytan från Etiopien och Eritrea, zigni.

Khadija Mohamud driver matbloggen och instagram-kontot @khadijaskitchen.se där mat från hela världen ryms, med fokus på rätter från Afrika. Smaker från Afrika ger inspiration att upptäcka nya spännande smakkombinationer.

Omslagsbild: Smaker från Afrika av Khadija Mahamud