Ingredienser:
  • 8 skivor nötkött av innanlår, fransyska, cirka 600 gram  
  • 1 liten burk ansjovisfiléer, cirka 50 gram  
  • 1 tsk salt 1 krm peppar
  • 1 liten gul lök eventuellt persilja och smör  

Sås  

  • 3 dl buljong
  • 2 msk vetemjöl eller maizenamjöl
  • 1 dl grädde soja, salt och peppar

Tillbehör: 

  • Kokt potatis
  • grönsaker
  • Inlagd gurka.

Oxrulader

RECEPT

Oxrulader - en husmansklassiker på mormors vis. Serveras med kokt potatis, grönsaker och inlagd gurka.

Ingredienser:
  • 8 skivor nötkött av innanlår, fransyska, cirka 600 gram  
  • 1 liten burk ansjovisfiléer, cirka 50 gram  
  • 1 tsk salt 1 krm peppar
  • 1 liten gul lök eventuellt persilja och smör  

Sås  

  • 3 dl buljong
  • 2 msk vetemjöl eller maizenamjöl
  • 1 dl grädde soja, salt och peppar

Tillbehör: 

  • Kokt potatis
  • grönsaker
  • Inlagd gurka.
Gör så här:
  1. Hacka löken och låt ansjovisfiléerna rinna av.
  2. Fördela ansjovis och lök på köttskivorna och klipp gärna över persilja. Rulla ihop skivorna och fäst ihop varje rulad med en tandsticka.
  3. Bryn smör i en stekgryta, lägg i ruladerna och låt dem få fin färg. Späd med lite vatten och lägg lock på grytan.
  4. Låt köttet eftersteka på svag värme i cirka 45 minuter. Det går också bra att eftersteka i ugnen i svag ugnsvärme, cirka 150 grader.

Servera oxruladerna med silad sky, eller red skyn med 2 msk mjöl till en sås. Späd såsen med grädde, tillsätt soja för fin färg och eventuellt lite salt och peppar.

Ur "Mormors mat "

Författare: Maria Holm 
Illustration: Bo Lundberg 
Förlag: Lava förlag

Mamma är lik sin mamma

Hur gör man egentligen klassisk husmans­- kost som oxrulader eller pepparrotskött? Det vet Mormors mat att berätta!

Samtidigt som det köps kokböcker som aldrig förr sägs det att vi lagar allt mindre mat från grunden. Det vill Mormors mat råda bot på. Tidigare ärvdes förmågan från den äldre generationen på ett självklart sätt. Nu för tiden saknar våra barn förebilder i köket. Mormors mat är en hyllning till tre generationer kvinnor som arbetat med mat både i och utanför hemmet. Tre kvinnor som med knappa ekonomiska medel, och med barn och barnbarn springande kring benen, lyckades kombinera hemtrevnad med vällagad mat. Diabetiker kan ha synpunkter på kolhydratmängden i svensk husmanskost. Men med välgjorda recept som i Mormors mat, kan man själv anpassa rätterna efter eget behov.  I Mormors mat ryms också gammaldags högtidsmat, efterrätter, bröd och bakverk.