Quinoabröd till burgare

RECEPT

Glutenfria hamburgerbröd med quinoa för den som är glutenintolerant och uppskattar lägre GI.

Läckert utan gluten

Diabetes får inte sällan sällskap av glutenintolerans. Elisabeth Ekstrand Hemmingsson, som är något av en specialist i ämnet, kom förra året med en ny mat- och kok med recept och tips vid celiaki. Kokt quinoa ger de här hamburgerbröden lägre GI och bra konsistens.

12 quinoabröd till burgare

1 dl (ca 70 g) hel quinoa
50 g jäst
3 dl mjölk eller vatten
2 msk olivolja
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
1 ägg
ca 9 ½ dl (570 g) glutenfri mjölblandning

Till pensling och garnering
ägg, sesamfrö

Skölj och koka quinoan enligt anvisning på förpackningen. Låt svalna.

Smula ner jästen i degbunken. Värm mjölk eller vatten fingervarmt. Häll degspadet över jästen, rör tills den löst sig. Tillsätt olja, fiberhusk och salt. Rör om och låt svälla i 10 minuter.

Vispa upp ägget och blanda ner det. Tillsätt den kokta quinoan och hälften av mjölet. Arbeta degen kraftigt, helst i maskin. Blanda ner resten av mjölet i omgångar och fortsätt arbeta degen tills den släpper från bunkens kanter och går att knåda.

Täck bunken och låt degen jäsa i ca 30 minuter. Dela degen i tolv lika stora bitar och forma dem till runda bullar. Lägg bullarna på en bakpappersklädd plåt och platta till dem lite. Jäs under bakduk i ca 30 minuter.

Pensla med ett uppvispat ägg och strö på sesamfrön.

Grädda mitt i ugnen i 250 °C, 10–12 minuter. Flytta eventuellt upp plåten mot slutet av gräddningen för att få mer färg på bröden. Låt svalna under bakduk. Bröden kan frysas.

Lägg i en hamburgare eller laxburgare (recept finns i boken) och grönsaker, toppa med en yogurtdressing av 2 dl matyoghurt, rivet skal och saft av en halv lime, 1–2 krm chiliflakes, salt och peppar. Rör ihop och låt stå i kylen en stund innan servering.

UR GLUTENFRIA FAVORITER OCH LEVA MED DIABETES NR 3