krispiga puckar
Ingredienser:

2 dl pistagenötter
200 g chèvre, gärna en liten rulle
200 g morötter
1 gul lök
1/2 dl neutral olja, t ex raps- eller
solrosolja
3 vitlöksklyftor, finrivna
1 tsk paprikapulver
1 tsk cayennepeppar
5 dl kokt vit quinoa
2 1/2 dl kokta röda linser
1 ägg
2 msk tomatpuré
1 tsk salt

Quinoakroketter med pistagenötter och chèvre

RECEPT

Vad sägs om krispiga puckar med chevre?

Ingredienser:

2 dl pistagenötter
200 g chèvre, gärna en liten rulle
200 g morötter
1 gul lök
1/2 dl neutral olja, t ex raps- eller
solrosolja
3 vitlöksklyftor, finrivna
1 tsk paprikapulver
1 tsk cayennepeppar
5 dl kokt vit quinoa
2 1/2 dl kokta röda linser
1 ägg
2 msk tomatpuré
1 tsk salt

Gör så här:

4 portioner. Tid 50 min.
Krossa nötterna grovt i en mortel eller mixa dem hastigt i en matberedare monterad med kniv. Lägg dem åt sidan. Skär chèvren i 16 skivor eller bitar och lägg åt sidan. Skala och riv morötterna. Skala och hacka eller grovriv löken.
Värm lite av oljan i en stekpanna och stek morötter, lök och vitlök 2–3 min så att de blir mjuka utan att få färg. Tillsätt paprikapulver och  cayennepeppar och stek ytterligare 2–3 min.
Rör ihop de stekta grönsakerna med quinoa, linser, ägg, tomatpuré och salt. Använd händerna och forma en rundel av lite quinoaröra i ena handen.
Lägg på en skiva ost och täck osten med ytterligare lite quinoaröra. Forma till en platt puck. Räkna med att det går åt ca ¾ dl quinoaröra till varje puck. Vänd pucken i nötterna och tryck till lite så att de fastnar.
Värm olja i en panna och stek puckarna i omgångar i 7–8 min, tills de fått fin färg och knaprig yta. Vänd dem flera gånger under stekningen så att inte
nötterna bränns.

Receptet är ur Vår kokbok vego. Förlag Förlag: Coop och Norstedts, foto: Coop, redaktion: Sara Begner, Danielle Brookes.⁠

vår kokbok vego