Ingredienser:
4 portioner
Sallad:
- 2 apelsiner
- ½ fänkålsstånd
- 1 msk olivolja, extra vergine
- 1 dl kalamataoliver
- flingsalt och nymald svartpeppar
- Rödlöksvinägrett:
- ½ rödlök, finhackad
- 3 msk hackad bladpersilja
- 2 msk rödvinsvinäger, riserva
- 1 tsk flytande honung
- ½ dl olivolja, extra vergine
Sallad med apelsin och fänkål samt rödlöksvinägrett
RECEPT
"Insalata di arance e finocchio in salsa di cipolla rossa". En härlig sallad att börja middagen med när det är säsong för apelsiner. Får du tag på blodapelsiner är det ändå bättre.
Ingredienser:
4 portioner
Sallad:
- 2 apelsiner
- ½ fänkålsstånd
- 1 msk olivolja, extra vergine
- 1 dl kalamataoliver
- flingsalt och nymald svartpeppar
- Rödlöksvinägrett:
- ½ rödlök, finhackad
- 3 msk hackad bladpersilja
- 2 msk rödvinsvinäger, riserva
- 1 tsk flytande honung
- ½ dl olivolja, extra vergine
Gör så här:
- Skala apelsinerna med en vass kniv så att skalet och de vita hinnorna försvinner. Skiva dem tunt. Skär bort rotstocken från fänkålen och skiva kålen tunt.
- Lägg kålen i en skål och strö över en nypa flingsalt och olivolja, och krama den med rena händer så den blir lite mjuk.
- Varva apelsinskivor och fänkål i en skål eller på ett fat. Lägg på oliverna. Peppra lätt.
- Vispa ihop ingredienserna till vinägretten och slå över.
Ur Mitt medelhavskök: till bords med en italienare och två professorer.
Författare: Fernando di Luca och Mattias Jersild
Foto: Bruno Ehrs
Förlag: Nordstedts (2018)