Vitkålsallad med apelsin, fänkål, oliver och rödläksvinägrett i en skål
Ingredienser:

4 portioner

Sallad:

  • 2 apelsiner
  • ½ fänkålsstånd
  • 1 msk olivolja, extra vergine
  • 1 dl kalamataoliver
  • flingsalt och nymald svartpeppar
  • Rödlöksvinägrett:
  • ½ rödlök, finhackad
  • 3 msk hackad bladpersilja
  • 2 msk rödvinsvinäger, riserva
  • 1 tsk flytande honung
  • ½ dl olivolja, extra vergine

Sallad med apelsin och fänkål samt rödlöksvinägrett

RECEPT

"Insalata di arance e finocchio in salsa di cipolla rossa". En härlig sallad att börja middagen med när det är säsong för apelsiner. Får du tag på blodapelsiner är det ändå bättre.

Ingredienser:

4 portioner

Sallad:

  • 2 apelsiner
  • ½ fänkålsstånd
  • 1 msk olivolja, extra vergine
  • 1 dl kalamataoliver
  • flingsalt och nymald svartpeppar
  • Rödlöksvinägrett:
  • ½ rödlök, finhackad
  • 3 msk hackad bladpersilja
  • 2 msk rödvinsvinäger, riserva
  • 1 tsk flytande honung
  • ½ dl olivolja, extra vergine
Gör så här:
  1. Skala apelsinerna med en vass kniv så att skalet och de vita hinnorna försvinner. Skiva dem tunt. Skär bort rotstocken från fänkålen och skiva kålen tunt.
  2. Lägg kålen i en skål och strö över en nypa flingsalt och olivolja, och krama den med rena händer så den blir lite mjuk.
  3. Varva apelsinskivor och fänkål i en skål eller på ett fat. Lägg på oliverna. Peppra lätt.
  4. Vispa ihop ingredienserna till vinägretten och slå över.

Ur Mitt medelhavskök: till bords med en italienare och två professorer.

Författare: Fernando di Luca och Mattias Jersild

Foto: Bruno Ehrs

Förlag: Nordstedts (2018)