Spenatpaj i sin form toppad med mer färsk spenat
Ingredienser:

4 portioner


DEG

1 burk kokta kikärter, ca 400 g
1 dl havregryn
½ dl kokosolja
½ tsk joderat salt
kokosolja till formen

FYLLNING

250 g färsk bladspenat
½ purjolök
1 vitlöksklyfta
2 msk kokosolja
joderat salt & peppar

ÄGGSTANNING

3 ekologiska ägg
1 dl kokosgrädde
2 dl kokosmjölk
1 tsk joderat salt
2 krm svartpeppar

Spenatpaj på kikärter i form

RECEPT

En paj med rik fyllning av grönsaker i äggstanning. Servera gärna pajen ljummen med festligt finfördelade färska grönsaker och pepparrotsröra med vitlök och citron

Ingredienser:

4 portioner


DEG

1 burk kokta kikärter, ca 400 g
1 dl havregryn
½ dl kokosolja
½ tsk joderat salt
kokosolja till formen

FYLLNING

250 g färsk bladspenat
½ purjolök
1 vitlöksklyfta
2 msk kokosolja
joderat salt & peppar

ÄGGSTANNING

3 ekologiska ägg
1 dl kokosgrädde
2 dl kokosmjölk
1 tsk joderat salt
2 krm svartpeppar

Gör så här:
  • Sätt ugnen på 200 °.
  • Börja med degen. Blanda kikärter, havregryn, kokosolja och salt till en deg i matberedare. Tryck ut degen i botten och på hela kanterna av en smord pajform med ca 24 cm i diameter.
  • Nagga tätt i botten med en gaffel och tryck fast en dubbelvikt aluminiumfolieremsa runt kanten så att degkanten håller sig uppe under gräddningen. Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen i 10 minuter. Ta ut och låt svalna.
  • Finhacka spenaten. Ansa, skölj och finhacka purjolöken. Skala och finhacka vitlöken. Blanda allt i en skål. Salta och peppra. Du kan välja om du vill mixa fyllningen slät eller inte.
  • Vispa ihop ägg, kokosgrädde och kokosmjölk. Salta och peppra. Blanda ner i spenat- och lökhacket. 
  • Fyll pajskalet och ställ i nedre delen av ugnen i 20–30 minuter.

Tips! Önskas en helt slät paj, lägg grönsaksblandningen i matberedaren och mixa den slät innan den blandas ner i äggstanningen och skalet fylls. 

Ur "Välj hälsa! Receptboken – God mat för glad tarm och grön vardag"

Författare: Marianne Bengmark, Stig Bengmark
Foto: Karolina Olson Haglund
Förlag: Volante

Antiinflammatoriska recept från kostforskaren Från kirurg till forskare med fokus på tarmfloran och kostens påverkan på människors hälsa – till kokboksförfattare. 90-åringen Stig Bengmark ger tillsammans med frun Marianne ett smakprov på sina favoritrecept som gynnar hälsan.