Tomatsoppa med rostade grönsaker och getost med mynta på toppen i en grön tallrik
Ingredienser:

4 portioner

Tomatsoppa

  • 3 msk extra jungfruolivolja
  • 1 purjolök, grovhackad
  • 2 selleristjälkar, grovhackade
  • 300 g kålrot, skalad och skuren i bitar
  • 2 kvistar färsk timjan
  • 2 burkar italienska plommontomater à 400 g
  • 1 kvist färsk basilika
  • 1 liter varm grönsaksbuljong, kycklingbuljong eller hett vatten

Ugnsrostade grönsaker

  • 1 röd paprika, skuren i 2 x 2 cm tärningar
  • 1 medelstor aubergine, skuren i 2 x 2 cm tärningar
  • 1 rödlök, skuren i 2 x 2 cm tärningar
  • 1 zucchini, skuren i 2 cm tjocka skivor
  • 2 kvistar färsk rosmarin
  • 4 msk extra jungfruolivolja
  • salt och nymalen svartpeppar

Topping

  • 250 g babyspenat
  • en stor näve myntablad, rivna i bitar
  • 150 g mjuk getost
  • 2 msk rostade pumpakärnor eller blandade frön

22 g kolhydrater, 16 g protein, 36 g fett, 8,9 g fibrer, 496 kcal .

Tomatsoppa med rostade grönsaker, mynta och getost

RECEPT

Vi älskar den här matiga och värmande soppan med härliga medelhavssmaker. Tack vare den kolhydratfattiga kålroten blir soppan tjock och krämig utan vare sig potatis eller mjöl.

Ingredienser:

4 portioner

Tomatsoppa

  • 3 msk extra jungfruolivolja
  • 1 purjolök, grovhackad
  • 2 selleristjälkar, grovhackade
  • 300 g kålrot, skalad och skuren i bitar
  • 2 kvistar färsk timjan
  • 2 burkar italienska plommontomater à 400 g
  • 1 kvist färsk basilika
  • 1 liter varm grönsaksbuljong, kycklingbuljong eller hett vatten

Ugnsrostade grönsaker

  • 1 röd paprika, skuren i 2 x 2 cm tärningar
  • 1 medelstor aubergine, skuren i 2 x 2 cm tärningar
  • 1 rödlök, skuren i 2 x 2 cm tärningar
  • 1 zucchini, skuren i 2 cm tjocka skivor
  • 2 kvistar färsk rosmarin
  • 4 msk extra jungfruolivolja
  • salt och nymalen svartpeppar

Topping

  • 250 g babyspenat
  • en stor näve myntablad, rivna i bitar
  • 150 g mjuk getost
  • 2 msk rostade pumpakärnor eller blandade frön

22 g kolhydrater, 16 g protein, 36 g fett, 8,9 g fibrer, 496 kcal .

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 220 grader (200 grader varmluft).
  2. Gör tomatsoppan så här: Värm oljan i en stor kastrull. Fräs grönsakerna till tomatsoppan med timjankvisten i ungefär 10 minuter tills de börjar fastna i bottnen. Tillsätt plommontomater och basilika. Häll i varm buljong eller vatten. Koka upp, sänk värmen och låt puttra med locket på glänt tills grönsakerna är mjuka. Det tar ungefär 20–30 minuter.
  3. Lägg under tiden grönsakerna som ska ugnsrostas på en plåt och vänd runt dem i olja och kryddor. Bred ut dem i ett lager, lägg rosmarinkvisten under dem och ugnsrosta i 20–25 minuter eller tills de är mjuka.
  4. Mixa tomatsoppan med en stavmixer eller i en matberedare. Häll tillbaka soppan i kastrullen. Rör ner spenat och smaka av med salt och peppar. Fördela soppan i varma sopptallrikar och toppa med mynta, ugnsrostade grönsaker, getost och rostade frön.

Ur Diabetikerns kokbok för viktminskning 

Författare: Katie Caldesi, Giancarlo Caldesi, Jenny Phillips

Foto: Susan Bell

Förlag: Tukan Förlag

Allmänläkaren Giancarlo Caldesi tar hjälp av frun Katie och näringsfysiologen Jenny Philips för att vända utvecklingen av sin typ 2-diabetes – genom kosten. "Kosten som kan bromsa typ 2-diabetes och göra dig medicin- och symtomfri” lyder undertiteln till Diabetikerns kokbok för viktminskning. Det är en faktaspäckad kokbok med utförliga informationsavsnitt om allt från olika livsmedel, till fysisk aktivitet och psykologiska aspekter.  

Recepten är energiberäknade och baserade på lågkolhydratkost. Här finner vi goda frukostar, mättande middagar och smaskiga efterrätter. Det finns även ett avsnitt med frågor för att räkna ut hur pass strikt lågkolhydratkost som passar för just dig – liberal, måttlig eller strikt. Eftersom ingen kost passar alla.