Tjnnbröd, rökt fisk, ägg, smör , rädisa, lökring och hackad smörgåskrasse på smörpapper
Ingredienser:

Exempelvis

  • Rökt fisk,
  • hackat ägg,
  • rå lök,
  • smörgåskrasse,
  • lite dillmajonnäs,
  • lite kall skivad kokt potatis
  • smör.

Tunnbrödsklämma med rökt fisk

RECEPT

Att göra en klämma av tunnbröd, det vill säga lägga något gott mellan två brödbitar är en personlig favorit.

Ingredienser:

Exempelvis

  • Rökt fisk,
  • hackat ägg,
  • rå lök,
  • smörgåskrasse,
  • lite dillmajonnäs,
  • lite kall skivad kokt potatis
  • smör.
Gör så här:

Man tar helt enkelt det man har och gör sin egen kombination.

Rökt fisk är tacksamt att ha i kylen eftersom hållbarheten är lång, så när det plötsligt dyker upp ett tillfälle ligger den där färdig att användas.

Sociala måltider

Mat som innebär ett visst plockande har ofta en positiv social effekt på människor. Man delar upplevelsen, man skickar runt några fat och just det bidrar ofta till mycket god stämning kring bordet. Kronärtskockor är lite pyssliga att hålla på med, men just det här receptet går utmärkt att förbereda dagen innan. När det sedan är dags att äta är det bara att värma och lägga upp och den som lagat kan vara med och vara socialt nära på en gång. Du behöver bara tvätta händerna!

Ur: Mat i sommartid

Författare: Matthias Dahlgren

Foto: Lennart Weibull

Grafisk form: Katy Kimbell

Förlag: Bonnier Fakta

I Mat i sommartid bjuder Mathias Dahlgren på tips och recept för sommarhalvårets alla timmar. Från ”Drinkar och tilltugg” och ”fest för många” till ”Sylta och safta” och ”Skördefest”. Han gör det på sitt eget originella och intressanta sätt. Eller som han säger någonstans i boken: ”Min stora lycka i livet – och samtidigt ibland min olycka – är att jag har haft lite svårt att följa de redan upptrampade stigarna och i stället valt en egen väg. Jag hoppas att min sommarbok blir en ny stig som du och många andra tycker om att vandra på tillsammans med mig.”

Mathias Dahlström drev under tio år restaurangen Bom Lloc i Stockholm, som hade en stjärna i den prestigefyllda Guide Michelin, och som tog den spanska tapas-maten till oanade höjder. Mathias Dahlgren vann 1997 Bocuse d´Or, vilket ingen tidigare i Sverige lyckats med – och har valts till Kockarnas kock inte mindre än åtta gånger. Idag driver han Rutabaga, en lakto-ovo-vegetarisk restaurang på Grand Hotel i Stockholm.

Vill du prova ett recept till ur boken? Här är ett på Kronärtskocka med lufttorkad skinka.